szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook alaposan megújult, rengeteg új szolgáltatást vehetünk igénybe.

A Facebook alaposan megújult, rengeteg új szolgáltatást vehetünk igénybe. Ezek között a legnépszerűbb (és a legvitatottabb) a Timeline. De miárt is a nagy vita az új szolgáltatások körül? Nos, nem árt figyelni: az új struktúrában a Facebook még többet akar és kér, és még kevesebbet enged Lássuk mi az, amire kifejezetten érdemes ügyelni, mielőtt lelkesen rávetjük magunkat a felújított közösségi szolgáltatásokra és applikációkra!

 Frictionless sharing permissions protocoll
Az F8 konferencián már volt róla szó, a felhasználók többségét azonban nem érdekli, vagy nem tudják mi ez. Pedig elég fontos dolog: röviden annyi lenne,hogy a Facebook és az ott található alkalmazások (pl. a Timeline is), immár csak egyszer kérdezik meg, hogy használhatják-e személyes adatainkat, vagy továbbküldhetik-e más szoftvereknek és felhasználóknak tevékenységeinket. Egyszer beleegyezünk, és életünk további részére szabad hozzáférést adtunk a rendszernek ahhoz, hogy kövessen, vagy nyilvánosság tegye tevékenységünket. Az eljárás neve „ initial approval”, és az új Facebook szerződés értelmében ezt is elfogadjuk, amikor regisztrálunk.

 A tevékenységünk mostantól mindenütt látható
Bár eddig is így volt, azért voltak korlátok: a legtöbb esetben barátaink, vagy csoportok ahová csatlakoztunk – ők voltak azok, akik „beleláttak” mindennapi FB „ügyködésünkbe”. Az megújult rendszerben és az Open Graph szolgáltatásban azonban már mindenki lát mindent. Ha megnyitunk, vagy installálunk egy applikációt, mostantól elméletileg bárki láthatja a párszáz millió FB felhasználóból.

Nem biztos, hogy a Timeline időrendi sorrendben mutatja a dolgokat…
Bár nevéből (timeline) arra következtethetnénk, hogy igen. A BetaBeat és pár szakmai blog beszámolója szerint azonban ez nem mindig van így. Rengeteg tényező játszik szerepet a sorrendben, a „top story” dobozban található tartalmaktól kezdve a cégek fizetős (és kiemelt) Timeline oldalain keresztül egészen a Facebook Graph Rank mérőszámáig…

Válogassuk meg barátainkat – oversharing
Lassan ideje lesz megbarátkozni egy új szakszóval, ez nem más, mint az ún. „oversharing”. Talán „túl-megosztásnak” vagy „túlosztásnak” lehetne fordítani. A lényege, hogy a felhasználó esetleg több helyen, több emberrel oszt meg dolgokat, információkat mintsem azt szeretné, sőt, mint amiről tudomása van (lásd. Frictionless sharing). Ennek érdekében nem árt, ha mostantól szűkítjük barátaink körét, az oversharing elkerülésére ugyanis a legjobb módszer a gondosan megválogatott, csoportokba szedett barátok.  

Ne feledjük – bármikor törölhetünk egy alkalmazást
„Küldj egy koktélt”, „Milyen csinosnak találsz?”, „Szülinapi értesítő”, farmville, csirkeville és „ki-tudja-milyen-ville…” A felhasználók előszeretettel installálnak mindenféle applikációkat, csak „kipróbálom” felkiáltással.. Ezek mind telepítve maradnak profilunkon belül, még akkor is, ha évekig nem használjuk őket. Mivel az új rendszerben belegyezést csak egyszer kérnek (telepítéskor, amit valószínűleg el sem olvasunk, csak rákattintunk, hogy „rendben”), a telepített alkalmazások mostantól mindig küldözgetik és megosztják az információkat . Jobban járunk, ha letöröljük azokat, amelyeket nem használunk gyakran (később újra feltelepíthetjük). Csak kattintsunk az alkalmazás sarkában az X ikonra, és máris töröltük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban