Egyértelmű és még időben történt politikai döntés, a párbeszéd és tolerancia gyümölcse, bölcs kompromisszumot hozó megoldás, a környezetvédők győzelme, a civilek látványos és egyúttal mozgalmi sikere, ami a magyar alkotmányos demokrácia és a NATO-hoz tartozás közös sikere is egyben. Így jellemezhető a Zengő-ügy éppen tízéves története. A jellemzésnek csak az a hibája, hogy egyetlen megállapítása sem igaz.

© Marton Szilvia
A Medgyessy- és Gyurcsány-kormány (bizottsági jelentések készíttetésével) folyamatosan a kivárásra, a mozgalmak és a közvélemény kifárasztására, (az útépítés elkezdésével) a kész helyzetek teremtésére, a média megdolgozására, a gazdasági érvekre ("nekünk kell állnunk a tervmódosítás költségeit"), a mindent felülíró NATO-nak tett ígéretekre, majd a berepülőpilótásdira építette stratégiáját. Ugyanezt tette pepitában a Zengő-radar-beruházást eldöntő Horn- és narancssárgában a mindezt ellenvetés nélkül támogató Orbán-vezetés is. És ugyanígy viselkedett volna a jövőre hatalomra kerülő kormány is, legyen az bármilyen színű vagy összetételű.

Alkotmányos intézmények (például az ombusdman), tekintélyes értelmiségiek (például Sólyom László), szakmai műhelyek, a minden tiszteletet kiérdemlő környezetvédők nagyon keveset értek el a politikai színtéren. Az országos és nemzetközi vérkeringésbe ágyazott újabb, 2002-ben elindult mozgalom történelmet írt a szervezettségével, aktív erőszakmentes akcióival, politikai neutralitásának megtartásával és a nyilvánosság megteremtésével. Bimbódzó demokráciánkban mindez azonban nagyon kevés lett volna a győzelemhez. A honvédelmi tárca a megörökölt felsőbbrendűséggel sima győzelmet aratott volna Pécsvárad és Hosszúhetény népe felett. Az engedélyeztetési szabályok és a környezetvédelmi előírások be nem tartásának sem jogi, sem személyi konzekvenciái nem érték el a nagyberuházás leállításának küszöbszintjét. A két jelentés megírására felkért tekintélyes szakmai és civil bizottság toleranciája és párbeszédkészsége odáig sem terjedt, hogy kikérje a helyi civil mozgalom véleményét. Végül is Sólyom Lászlónak a köztársasági elnöki székbe emelése járt együtt szinte magától értetődően a Zengő-radar megépíthetetlenségével. Az új államfő hajthatatlan maradt, a dolog ezzel eldőlt, és ebben az évtizedenként talán egyszer előforduló kegyelmi pillanatban a honvédelmi érdekkel szemben a környezetvédők oldalára billent a mérleg nyelve. Ha a pécsi lokálpatrióta Szili Katalin vált volna köztársasági elnökké, vagy ha még mindig Medgyessy Péternek hívnák a miniszterelnököt, aligha született volna meg az a gyorsnak mondható kormánydöntés, hogy ezúttal ki kell húzni az ellenzék "környezetvédelmi méregfogát".

Gyurcsány Ferenc kormányfő ügyesen manőverezett: úgy gyengítette ellenfeleit, hogy maga megerősödve kerüljön ki a megörökölt csapdából. Vérbeli politikusi teljesítmény, de a civileknek nem kellene ismét beugraniuk, hiszen 15 kilométerrel odébb, Pécshez még közelebb, hasonló védettségű természeti környezetben még több pénzből épül majd fel a még magasabb lokátor. Aki látta a fantáziaterveket és az ugyancsak védett területen - Bánkúton - már felépült radartestvért, annak nem lehetnek kételyei, hogy kizárólag a környezet rovására lehet felépíteni ezeket a monstrumokat. Azt se higgyük el, hogy a NATO csak most fog minderről hallani, a kormány nyilván - és ez ebben a helyzetben így helyes - pontosan és előre egyeztetett vele. A radarépítés elsődleges oka ugyanis nem az, hogy a NATO csak így tudja garantálni Magyarország légtérvédelmét. Pont fordítva: a katonai szövetségnek van szüksége arra, hogy radarrendszerének része legyen a magyar berendezés.

Végül is a Civilek a Zengőért mozgalom elérte a célját, akárcsak a miniszterelnök gyámsága alá helyezett, végtelenül makacs és kompromisszumra képtelen honvédelmi tárca. A NATO is boldog lehet, hiszen mégiscsak megépül a kedves radaregység, és attól sem kell tartania, hogy olyan precedensvalami történt, amely radartelepítés-ellenes nemzetközi mozgalmat generálna. Mivel nálunk nincsenek fegyverkezés- vagy NATO-ellenes, esetleg pacifista mozgalmak, a környezetvédők sem terveznek Civilek a Nagy-Tubesért mozgalmat, immár a legfőbb közjogi mentor sem áll ellen, a történet itt és most befejeződött. Talán akkor fog megkésve és visszafordíthatatlanul folytatódni, ha a Nagy-Tubes csúcshoz vezető utat kiszélesítik, a fákat kivágják, az ottani védett növények kipusztulnak, és a radar gombája magasan a hegy fölé emelkedik. A következő ciklusban a média akkor fog ismét foglalkozni a radarral, amikor kiszivárog, hogy az amerikaiakkal titkos tárgyalások folynak a rakétavédelemről.

De ne legyünk elégedetlenek: mindaz, ami történt, sokkal jobb, mint ami Bős-Nagymaros esetében megesett. Ha paradigmaváltásról nincs is szó, annyival azért mégsem lehet elintézni a dolgot, hogy most a bánáti bazsarózsák helyett legfeljebb a Tubes-rózsák fognak kipusztulni.

CSAPODY TAMÁS

(A szerző jogász, szociológus)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Nyolcvanezer háztartásban még mindig nincs áram Japánban

Egerszegi Krisztina családja is belekeveredett az érdi választási harcokba

Egerszegi Krisztina családja is belekeveredett az érdi választási harcokba

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

Lezuhant a trapézról egy magyar artista egy boszniai előadáson

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Roma jogvédők tiltakoztak Orosz Mihály Zoltán képviselő-jelölti indulása ellen

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől

Egy kis alpesi házikóban 10 ember most éppen azon stresszel, hogy el van zárva a műszaki cikkektől