Balavány György
Balavány György

A szóbeli durvaságok nem elhirtelenkedett kiszólások, hanem egy tudatos háborús propaganda részei. Bayer sem csupán egy szorgosan csaholó véreb; mindenki tudja róla, hogy amit ő mond, azt a Párt mondja.

Kormánybarát közvélemény-kutatások ide vagy oda, láthatóan komoly gondot okoz a hatalomnak, hogy a „lex CEU” elleni tüntetések nyomán – lassan egy hónapja – rendszeresek az utcai megmozdulások. A Hősök tere és az Oktogon kultikus tiltakozóhellyé változott, és mindezzel láthatóan a honpolgárok széles köre egyetért. Mindenki tudja, hogy az a kormány, amely ellen masszívan, hangosan és egyre szélesebb körökben tiltakozik a lakosság, bajban van. A Fidesz is tudja. Orbán taktikai sikerei általában annak köszönhetők, hogy egy lépéssel az ellenfelei előtt jár, és igyekszik kiszámítani a reakcióikat – de már az olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel kiesett a ritmusból, az utóbbi hetek kapkodó és ideges kommunikációja pedig azt mutatja, hogy ilyen felháborodási hullámra messze nem számított.

Most nem maradt a kormánynak más stratégiája, mint a tiltakozók megfélemlítése és a saját tábor hergelése. Mindkettő a fizikai erőszak előkészítését szolgálhatja. Ha tovább folynak a tiltakozások – és minden valószínűség szerint így lesz –, egy ilyen típusú hatalom azt akarja megmutatni, hogy nagyobb az ereje és elszántsága, mint az ellenfeleinek. A ’hard government’ attitűd amúgy a kezdetektől érvényes: ahol Orbán ellenállást tapasztal, ott kompromisszumkeresés helyett bekeményít – igaz, amint kicsinyt is megérzi a vereségszagot, gyorsan kitér a konfliktus elől. Utóbbi ezúttal is megtörténhetett volna, ha Áder nem írja alá a törvényt, aztán gyorsan elkezdenek valami másról beszélni – de láthatólag győzött a számítás felett a dafke.

Most pedig már túlgyűltek az indulatok, nincs hová elslisszolni.

Orbán az utóbbi időben hajszálpontosan másolja Putyint, ezúttal is az ő receptjét alkalmazza. Hazakövetnek tüntetőket, benyomulnak a lakásukba, előállítják őket. Egy festékeslufi eldobásáért gyorsított statáriális eljárásban ítélik el – a jogszerűséget magasról mellőzve – a tiltakozókat. A kormány főpropagandistája azt írja a tüntetőknek a blogján: majd megtapasztaljátok, milyen érzés üldözöttnek és fenyegetettnek lenni. Mondom: már mi is nagyon dühösek vagyunk. Világos?”

Ezek után még közli, hogy taknyukon és vérükön rángatná ki a Parlamentből a szerinte „békésnek álcázott erőszakkal” tiltakozókat (erre a pazar bayeri fordulatra – „békésnek álcázott erőszak” – külön felhívnám a figyelmet), akiknek szét kellene verni a pofáját. Nem elhirtelenkedett kiszólások ezek, hanem egy tudatos háborús propaganda részei. Bayer sem csupán egy szorgosan csaholó véreb; mindenki tudja róla, hogy amit ő mond, azt a Párt mondja.

A CÖF elnöke, Csizmadia László azt üzeni a Fidesz-rajongóknak, hogy tartsák szárazon a puskaport, ami nyilvánvalóan harci készültségre való felszólítás. Maga a Nagyfőnök kijelenti, hogy az amúgy békés embereknek már „viszket a tenyerük”. (Megjegyzem, ezzel Rubicont lépett át a rendszerváltás utáni magyar politikum: a miniszterelnök uszít erőszakra.) Eközben Kövér László emberi élet kioltására alkalmas fegyverek egész arzenáljával szerelteti fel magánhadseregét, a parlamenti őrséget.

Ami még várható: provokáció minden mennyiségben. Ha nincs ilyen, kreál néhányat a hazugsággyár. Ahol Orbánnak viszket, ott viszket az egész táborának. A propagandagépezet gondosodott róla, hogy a hívek mélységesen gyűlöljék a „libsi, sorosbérenc, buzi hőzöngőket”, akik a törvényes rendet (értsd: Orbán rendszerét) veszélyeztetik. Csak az a kérdés, hogy kiszervezik valami kopasz „civileknek” a tiltakozók elleni durva fellépést, vagy bevetik a karhatalmat; esetleg is-is. Igazából nem szeretnének ők ütni, mert „békés keresztények” – de sajnos, előbb vagy utóbb muszáj lesz. A haza védelmében. A véres incidens kirobbanása után persze megy majd az évekig tartó, csak szűk réteget érdeklő vita arról, hogy ki kezdte, és mi történt valójában.

Mindezt persze nem azért érdemes tudniuk a tiltakozóknak, hogy ijedten visszavonuljanak, de nem árt a körültekintés, a készenlét, és az események lehető legpontosabb dokumentálása. Az ilyen hatalom egyvalamitől hasonlik meg: ha azt tapasztalja, hogy hiába vicsorít, nem félnek tőle. Ilyenkor rémülten veszi észre, hogy mállik az anyag, amiből felépült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Aki az OTP-nél kötne lakástakarékot, néhány órája maradt csupán

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Történetének legnagyobb leállását szenvedte el a YouTube

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Itt a kormányhatározat, hivatalosan is vége a genderszaknak

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele