szerző:
Szelényi Zsuzsanna
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nemek tanulmányozásával foglalkozó tudományos műhelyek bezárásával Magyarország ostobább lesz más országoknál, és nem tudjuk kezelni majd az új kihívásokat. Vélemény.

Burzsoá áltudomány vagy tudománynak álcázott ideológia? Azt sem tudják fiúk-e vagy lányok? Sötét mesterkedés a magyar haza lányai és fiai ellen? Ezek a súlyos dilemmák nyomasztják a kormányerőket, amikor a társadalmi nemek kutatását – másképpen: férfiak és nők társadalmi szerepeinek egyetemi tanulmányozását - igyekeznek ellehetetleníteni Magyarországon.

Az Orbán-kormány kultúrharcosai nagy elődök nyomában járnak. Emlékszünk: a kommunista Magyarországon a sztálini minta alapján nem lehetett oktatni pszichológiát. A kommunista vezetők attól félhettek, hogy aki az emberek viselkedését és lelkiéletét tanulmányozza, az megérti, milyen vágyaik vannak a magyaroknak, és ezt a tudást az ellenállóknak játszhatja át. Jobbnak látták, ha a pszichológiát beszántják.

A magyar egyetemeken a háború után nem nyílhattak meg a burzsoá áltudománynak nyilvánított pszichológia oktatás kapui. Hogy végül 1963-ban miért kezdődhetett el újra a korábban európai szintű pszichológiatudomány oktatása, azt csak találgathatjuk. Nyilván kiderült, hogy egyre több a lelkibeteg, a függőségben szenvedő, a depressziós és az öngyilkos. Végül is elengedhetetlennek tűnt, hogy a nép lelki egészségével szakemberek foglalkozzanak.

Valami ilyesmi lehet most a társadami nemekkel is. Miről is szólhat ez a gyanús tudományág? Nők, férfiak, hatalom, változás? Le vele!

Rétvári Bence, az EMMI jolly joker államtitkára, a társadalmi nemek tanulmányozására szakosodott diszciplína bezárását úgy magyarázta, hogy

a gender - a marxizmus-leninizmushoz hasonlóan - inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak... A szak tartalma szemben áll mindazzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall.

Rétvári világosá tette, hogy minden egyéb érv – elhelyezkedés, társadalmi szükségesség stb. - félrebeszélés. Pontosan értjük ezt, a miniszterelnök is tisztán beszélt 2017. márciusában, mikor azt nyilatkozta: nőügyekkel nem foglalkozom!

A nemek közötti szerepek változása megállíthatatlan

Úgy tűnik, a kormánynak problémát okoz, hogy a férfiak és nők társadalmi szerepei a felvilágosodás, de méginkább az ipari forradalom óta folyamatosan változnak. Az elmúlt 150 évben Európában a nők és a férfiak egyenlőbbé váltak, és ez azzal járt, hogy a társadalmunk igazságosabb és fejlettebb lett és elképzelhetetlenül nőtt a jólét. Azt is nehezen érti a kormány, hogy jelenleg is zajlik egy újabb technológiai forradalom, amely a nők és férfiak szerepeit további változásoknak teszi ki.

A nemek társadalmi szerepét illetően a változások megállíthatatlanok, a nemi szerepekről alkotott képünk ugyanakkor nagyon merev. Ez számos ellentmondást idéz elő. Például a nők Európában és Magyarországon ma már messze képzettebbek, mint a férfiak, társadalmi lehetőségeik mégis sokkal szűkösebbek. Szakmai kilátásaik korlátozottak és például sokkal több a nő szegények között, mint a férfi. A nemek közötti erőszaknak jellemző módon a nők az áldozatai. Az országot férfiak vezetik – a nők érdekeinek figyelembevétele nélkül.

Otthon is probléma lehet

A nők és a férfiak társadalomban betöltött különböző szerepe és a folyamatos változások az egyéni életben is feszültségekhez vezetnek. Ahogy nőként és férfiként valóban élünk és az, amit a "társadalom" elvár tőlünk, sokszor szemben áll egymással és ez súlyos egyéni problémát jelenthet. Például férfiként nagyon nehéz megfelelni a hagyományos családfenntartó szerepnek, amikor férfiak tartósabban szenvednek a munkanélküliségtől, mint a nők, és sokszor a nők többet keresnek a férfiaknál egy családban. Ha ezzel egy pár nem tud megbirkózni, ha nem tudják a közös életük feladatait ennek alapján átalakítani, abból komoly bajok származnak: alkoholizmus, erőszak, válás, és rengeteg emberi szenvedés.

Nem kisebb nehézséget okoz, ha egy nő pl. vezető beosztásban dolgozik de a környezete mégis azt várja el, hogy ő foglalkozzon délutánonként a gyerekeivel és ő ápolja őket, ha betegek. Valójában mindenkinek sokkal jobb volna, ha megtanulnánk együttélni azzal, hogy a férfiak is aktív részesei lehetnek a gyermeknevelésnek. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy milyen jót tesz a gyermekek szellemi és lelki fejlődésének, ha az édesapjuk komoly részt vállal a nevelésből. Azt is tudjuk, hogy azok a férfiak, akik sok időt töltenek a kisgyermekeikkel, nyugodtabbakká válnak és akár évekkel is tovább élnek.

A nemekkel kapcsolatos tudomány olyan felismerésekkel gazdagított bennünket már eddig is, amely egyértelműen hozzájárul például az egészségesebb és boldogabb családi élet kialakításához. A nemek közötti kapcsolatok életszerűbb átalakulása jelentősen csökkenthetné az előítéletekből fakadó nyomást és bizonyára pozitívan hatna egy olyan országban, ahol alacsony a gyermekvállalás, túl sok a válás, rengetegen szenvednek szenvedélybetegségektől és rendre vezetünk az öngyilkossági mutatók alapján. A nemek közötti tudomány fejlődése segítene az egész országnak.

Kulcsfontosságú tudással gazdagít bennünket

A családi élet kiegyensúlyozottságának kérdése csak egy a sok közül, amelyet a társadalmi nemek tudománya kutat. A nemek közötti esélyegyenlőségi és hatalmi viszonyok vizsgálata nagyon fontos kérdés a munkaerőpiac, cégvezetés, az oktatás- vagy a családpolitika szempontjából is. A társadalmi nemek kutatása és tanulmányozása igazi 21. századi tudomány, amely kulcsfontosságú tapasztalattal ruház fel bennünket a világról, amelyben élünk.

Meg lehet próbálni megtagadni és eltüntetni, de ez igazi ostobaság volna. Egy bölcs kormányzat nem megszünteti ezt az átfogó tudományterületet, hanem épp, hogy fejleszti: megbízásokat ad újabb kutatásokra, szakembereket küld a nagy állami cégekhez, és legjobb tudása szerint hasznosítja a tapasztalatokat a társadalompolitikai kormányzati döntések megalapozásához.

Ha a kormány bezárja a nemek kutatásával foglalkozó műhelyeket, azzal csak azt éri el, hogy hazai ismeretek híján mások tapasztalataira kényszerülünk, amikor szükségünk van erre a tudásra. Nem lesz elég hazai szakember, aki megértené a vállalatokban zajló személyes és csoportdinamikai problémákat, nem lesz elég szakember, aki kezelni tudná azokat a társadalmi feszültségeket, amelyeknek egy jelentős része a nemek közötti szerepváltozásokra vezethető vissza. Valójában már most is lemaradásban vagyunk.

Az újdonságokra kell felkészülnünk

Ma az állások egyharmada olyan munka, amely 20 évvel ezelőtt még egyáltalán nem létezett. A jövő folyamatosan új szakmákat és tanulást igénylő tudományokat teremt számunkra, nem győzünk tanulni és újratanulni. Az oktatással foglalkozó kormányzati tárca dolga az volna, hogy megteremtse a lehetőséget azokra a stúdiumokra, amelyeket a világ változásai teremtenek.

A társadalmi változások, a technológiai fejlődéssel együtt járó életmódváltozás és a munkatevékenységek megváltozása egyre nagyobb igényt teremt majd a nemek közötti viszonyok kutatására a jövőben. Ennek az igénynek az Orbán-rezsim nem tud gátat vetni. A nemek tanulmányozásával foglalkozó tudományos műhelyek bezárásával Magyarország ostobább lesz más országoknál, és nem tudjuk kezelni majd az új kihívásokat. A nők és férfiak szerepeinek elkerülhetetlen változásából fakadó nehézségek pedig bekúsznak az emberek, a vállalatok, a társadalom bőre alá, kezeletlenül és elhanyagoltan, és nem tudjuk, milyen mutató lesz majd, amely tizenöt év múlva arra kényszeríti a kormányt, hogy hosszú lemaradás és sok emberi szenvedés után újranyissa a társadalmi nemek stúdiumait Magyarországon.

Sokkal jobb volna azonban, ha a kormány nem csukná be a jövő előtt az ajtót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Már van, ahol elkezdett havazni

Már van, ahol elkezdett havazni

18 mentőautót vesz a honvédség

18 mentőautót vesz a honvédség

2012-ben ellopott Picassót találhattak elásva Romániában

2012-ben ellopott Picassót találhattak elásva Romániában

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró