Tetszett a cikk?

A szeptember 11-i terrortámadás hatására az Egyesült Államok aggasztó felismeréssel találta szemben magát: egy szál világhatalomként nemcsak az iszlám országaiban, de az egész világon imázsproblémákkal - azaz a közutálat, avagy a negatív előítéletek különböző formáival - küszködik. A helyi Országimázs Központ agytrösztje nemrégiben rukkolt elő megoldási javaslataival.

A New York-i székhelyű Külkapcsolatok Tanácsa (Council of Foreign Relatons, CFR) a tavalyi Amerika-ellenes merényletek után pr-szakemberekből, véleményformálókból, művészekből, iszlám tudósokból álló bizottságot hozott létre annak megállapítására, mi a baj az amerikai kommunikációval, az országimázs alakításával. A szeptember 11-i támadás kiváltó okaira választ kereső cselekvési terv részeként létrejött bizottság két fő problémát talált: eszerint az imázsalakításról egyrészt sokat beszélnek ugyan, ám vajmi kevés valósul meg belőle; másrészt - ahogy a szervezet honlapján is olvasható - Amerikának "jobban kellene hallgatnia a világra".

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Ahhoz, hogy a jövőben Amerika minél jobb színben tündököljön, a tudós testület szerint átgondolt, egységes stratégia kell, mégpedig Bush elnök támogatásával. A hatékony kommunikációhoz szükséges ezen kívül a külügyminisztérium átszervezése, valamint a nagykövetek kommunikációs tréningje. Végül, de nem utolsósorban pénz is kell - ismerték fel a bizottság tagjai. 2001-ben az Egyesült Államok 1,1 milliárd dollárt (közel 270 milliárd forintot) költött politikájának külföldi kommunikálására: e csillagászati összeg a külügyi költségvetés négy százaléka. Csakhogy ennyi korántsem elegendő - szögezi le a jelentés -, jóval több kellene. 
Ha mindez még mindig nem lenne kellően hatásos, a bizottság utolsó tromfként azoknak a "kiegyensúlyozott" sajtóorgánumoknak  a támogatását ajánlja - főleg a Közel-Keleten -, melyeket fiatalok néznek és hallgatnak. Erre ugyan akadt már példa korábban is, ám nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Talán majd most.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Bárhogy alakul is a járvány, árcsökkenésre semmi remény a lakáspiacon

Annyira nem aggódik a kormány, hogy 185 milliárdot csoportosított át a Gazdaságvédelmi alapból

Annyira nem aggódik a kormány, hogy 185 milliárdot csoportosított át a Gazdaságvédelmi alapból

Összeomlik a Microsoft böngészője az Apple gépén

Összeomlik a Microsoft böngészője az Apple gépén