Négy kanadai katona vesztette életét, amikor egy amerikai vadászgép téves helyre dobott bombát. A két pilóta szerint nem ők a felelősek: az amerikai hadsereg pilótái által a több órán át tartó folyamatos koncentráció elősegítésére használt amfetamin, közkedvelt nevén a speed okozta az ártatlan kanadaiak halálát. Ön szerint indokolt, hogy a roppant nagy nyomás alatt lévő pilóták kábítószernek minősülő teljesítménynövelőt használjanak?

Négy kanadai katona életét vesztette, nyolc pedig megsérült, amikor 2002. április 17-én két amerikai vadászpilóta, Harry Schmidt és William Umbach tévesen értékelt egy szituációt, és rossz helyre dobták le az F-16-os vadászgép egyik bombáját. Perük szeptember 11-én indult, a két pilótára összesen 64 évnyi börtön vár. A vád szerint a kanadai katonák éppen gyakorlatoztak az afganisztáni Kandahár városának közelében, és a két amerikai pilóta tévesen úgy értékelte a gyakorlattal járó tűzharcot, mint ami gépük, és így az ő életük ellen irányul, és ezért lőtték ki a lézer-irányítású rakétát. Schmidt és Umbach azonban védőbeszédükben azzal érveltek, hogy nem ők, hanem egy kábítószer, a speed ölte meg a négy kanadai katonát.
Az amfetamin alapú szereket eredetileg asztma kezelésére, és más légzési problémák gyógyítására használták már a 19. század második felétől kezdve. Az 1930-as években felfedezték, hogy a szer stimulálja a központi idegrendszert, és azóta használják diétához, aluszékonyság, koncentrációs zavarok és - ritkán - depresszió ellen. Az azóta speed néven világhírnevet szerzett kábítószer nem véletlenül lett népszerű katonák, élsportolók, de még a diákok körében is: a tabletta akkor is segít az embernek tovább küzdeni, amikor teste már feladná, és inkább az alvást választaná.
Az amfetamint azóta a világ nagy részén kábítószernek nyilvánították, így az országok többségében - ahogy Magyarországon is - törvény tiltja a hétköznapi használatát. Ennek ellenére az amerikai hadsereg a második világháborútól kezdve a vietnami, majd az Öböl-háborúig több millió tablettát osztott ki katonáinak. Dr. Pete Demitry, az amerikai légierő pszichológusa a két pilóta perének tárgyalásán azt állította, hogy "a légierő 60 éve használja az amfetamint, és a szer biztonságos". Demitry szerint katonai bevetések során a szer használata "élet-halál" kérdés, hiszen a pilótáknak órákon keresztül kell koncentrálniuk, és pillanatok alatt döntéseket meghozniuk, még akkor is, ha fáradtak. A speed használata azonban túl általánossá vált. Schmidt és Umbach a per során azt állították, hogy feljebbvalóik nyomást gyakoroltak rájuk: túl fáradtak, így amennyiben nem szedik be a speed-tablettákat, nem engedik fel őket a légtérbe. "Annak a pilótának a karrierje azonban rögtön vége, aki nem vethető be bármelyik pillanatban" - mutatott rá Umbach ügyvédje, aki szerint védenceiknek nem volt választásuk. A védelem így azokra az orvosi véleményekre támaszkodik, amelyek szerint az amfetamin tartós használata pszichikai függőséghez vezethet és mellékhatásokkal járhat. Zavartság, hirtelen hangulatváltozás, hallucinációk, idegesség és agresszió járhat a speeddel - az ügyvédek ezzel indokolják, hogy a két pilóta rosszul értékelte a helyzetet, és olyan döntést hoztak, amely négy ártatlan életet követelt.
Ön szerint indokolt, hogy a maximális teljesítmény érdekében olyan szereket szednek a pilóták, amely a hétköznapi használat során szigorúan tiltott? A háborús helyzetekben szükséges, hogy a katonák túllépjék az emberi teljesítőképesség határát?
A két amerikai pilóta weboldala
A Wired magazin cikke
Az ABC News cikke
A CNN cikke

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Minimál módszerrel akart kivinni az országból egy vélhetően lopott autót egy férfi

Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér