Az iraki háborúnak vége, a beavatkozás kérdésében egyet nem értő országok közötti feszültség azonban a politikai vezetők közeledése ellenére is csak nehezen oldódik. Németországnak és Franciaországnak a tengerentúlon, az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának pedig Európában kell iparkodnia, ha vissza akarja szerezni korábbi pozícióit. Önnek megváltoztatta-e bizonyos országokról alkotott véleményét azok kormányának az iraki háborúban képviselt álláspontja?

Talán még Washingtonban is hallották azoknak a német vállalatvezetőknek a megkönnyebbült sóhaját, akiknek tengerentúli érdekeltségei az iraki beavatkozás körüli vita keltette mosolyszünet - egyes kommentárok szerint "minihidegháború" - miatt kedvezőtlen helyzetbe kerültek az Egyesült Államokban. A sóhajra az okot Colin Powell amerikai külügyminiszter berlini látogatása szolgáltatta: a májusi Schröder-Powell találkozó tavaly november óta a legmagasabb szintű volt a két ország között. Az európai körúton tartózkodó Powell akkor egy, a ZDF televíziónak adott interjújában reményét fejezte ki, hogy hamarosan elkezdődhet "az ellentétek áthidalása". Német kommentátorok egyöntetű vélekedése szerint azonban a német-amerikai politikai kapcsolatokban keletkezett károk kijavítása hosszabb időt vesz igénybe. Berlin például - azon kívül, hogy ma is úgy véli: az Egyesült Államok a békés megoldás összes lehetőségének kimerítése nélkül üzent hadat a közel-keleti országnak - kifogásolja az amerikaiak elképzeléseit a háború utáni iraki rendezésről is, és továbbra sem hajlandó katonákat küldeni az ottani békefenntartó alakulatokba.
"Náci autók" a jenkik földjén
Nem elég egyetlen Powell-Schröder kézfogó Németország tengerentúli arculatának javításához sem: Harriet Mouchly-Weiss nemzeti imázst vizsgáló szakértő szerint a "német márka értéke" az Egyesült Államokban történelmi mélypont felé közelít. A neve ellenére az utóbbi években a globális arculatépítéssel próbálkozó Deutsche Bank egy közelmúltban elkészített tanulmánya rámutat: a berlini fal lebontása továbbra is az utolsó olyan pozitív esemény, ami az amerikaiak többségének Németország említése kapcsán beugrik, ám még ennél is gyakrabban jut eszébe az átlag amerikainak a második világháború és a holokauszt. Mouchly-Weiss szerint ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy az amerikai tankönyvekben Németország többnyire még mindig csak a holokauszttal összefüggésben fordul elő. Nem segítik a németek tengerentúli megítélését legendásan jó minőségű autóik sem; az imázsszakértő szerint e gépjárművek német eredete csupán az azokat használó, szűk felső réteg számára jelent többletértéket. Mouchly-Weiss szerint az amerikai piacra termelő német cégek állandó dilemmája, hogy árucikkeiken - a kedvezőtlen általánosításokat elkerülendő - feltűnően vagy csupán apró betűkkel tüntessék-e fel a származási országot.
Romló kép a tengerentúlon
A német politika és közvélemény háború-, s tengerentúli vélemények szerint Amerika-ellenessége csak tovább rontott Németország megítélésén. Az amerikaiak – kivált az ottani konzervatívok – értelmezésében Berlin annak az országnak fordított hátat, amely - azon túl, hogy "megtanította a németeket a demokrácia nyelvén beszélni" – újjáépítette az európai országot a világháborút követően. Egy 2003. áprilisi tanulmány szerint Németországot – a korábbi, Nagy-Britannia mögött második helyet érő 27 százalék helyett – már csak a megkérdezettek 11 százaléka tartotta az Egyesült Államok legfontosabb partnerének; ugyane felmérésben Franciaország 22 százalékról 9 százalékra esett vissza, Spanyolország pedig 5 százalékról 10 százalékra emelkedett. A korábbi 41 százalék helyett áprilisban már csak az megkérdezettek 28 százalékának voltak többnyire jó szavai a németekről, az amerikai-német kapcsolatokat pedig átlagosan 35 százaléknyian gondolták rossznak.
A németek új barátai
A nemrégiben napvilágra hozott felmérések kevés kedvező változást hoztak a németek számára. Kivételt ez alól talán csak egy aprócska demográfiai érdekesség jelentett: a 35 éven aluli amerikaiak egy része a többségtől eltérően pozitívnak találta a németek háborúellenes, környezetvédő magatartását. Mouchly-Weiss szerint e réteg szimpátiája még sokat érhet a jövőben: egy-két év múlva ezek az emberek könnyen döntéshozó pozícióba kerülhetnek országukban.
Adok-kapok
A kormányszinten háborúpárti amerikaiaknak és briteknek sincs könnyű dolguk, ha Európa "pacifista régióiba" látogatnak: az iraki háború óta e kontinensen is egyre több olyan eset fordul elő, amikor teljesen ártatlan turisták, üzletemberek, művészek kerültek kényelmetlen helyzetbe kabinetjük külpolitikája miatt. Legutoljára a rigai eurovíziós dalfesztivált követően kiáltottak összeesküvést brit újságírók, miután az előzőleg esélyesnek kikiáltott Jemini nevű énekes duó - a brit együttesek eddigi eurovíziós fellépéseinek történetében példátlan módon - nulla ponttal az utolsó helyre szorult a hétvégi megméretésen. "A szavazásban nagyon sok volt a politika ... Irak után nem volt sok esélyünk a pontszerzésre" - értékelte az eredményt Terry Wogan, a BBC tévé veterán dalfesztivál-kommentátora. A Daily Telegraph szerint ugyanakkor a brit zsűri sem maradt adósa az iraki háborút ellenző országoknak: nem kapott pontot a britektől sem Oroszország, sem Franciaország. A lap mindazonáltal nem zárja ki, hogy a brit énekesek "lenullázása" mögött a Jemini "valóban borzalmas" rigai mutatványa áll. Ha az ítészeket döntésük meghozatalakor inkább ez utóbbi mozgatta, a diszkrimináció - érdekes módon - még jól is jött a brit együttesnek; a kudarcot mindig könnyebb elviselni, ha van mire fogni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Összeállt a fél Beatles és beszállt egy Rolling Stone is (videó)

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Igazi erőgép: 12 GB RAM és bivalyerős chip van a Lenovo új androidos telefonjában

Napos, de hideg napunk lesz

Napos, de hideg napunk lesz

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Új jelentések: az oroszok minden platformon terítették a propagandát, hogy Trumpot győzelemre segítsék

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról

A jobbikos Staudt Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról