Tetszett a cikk?

Háromszázötven palesztin fogoly szabadon engedését hagyta jóvá szerdán egy izraeli miniszteri bizottság. Az intézkedés azonban nem vonatkozik majd a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet tagjaira. A palesztin parlament pedig bizalmi szavazást tart Mahmúd Abbász palesztin kormányfő sorsáról.

A bizottság ezzel megerősítette az izraeli kormány július 6-án elvben már elhatározott döntését a palesztinok elengedéséről és arról, hogy szélsőséges szervezetek tagjai nem nyerhetik vissza szabadságukat. A szabadon bocsátandó személyekről az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét listája alapján határozott a miniszteri bizottság.
Az izraeli hadsereg rádiójának értesülése szerint a bizottság ugyanakkor elutasította mintegy száz, terrorista szervezetekhez tartozó palesztin személy szabadulását. Hisám Abder-Rázek, a foglyok ügyében illetékes palesztin miniszter máris bírálta az izraeli döntést. Hangsúlyozta, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád tagjainak kizárása a szabadon bocsátásokból zsákutcába juttathatja a békefolyamatot.
Bizalmi szavazást tartanak Abbászról
Szerdán Nabil Amr palesztin tájékoztatási miniszter közölte: a palesztin parlament bizalmi szavazást tart Mahmúd Abbász sorsáról, amikor a palesztin miniszterelnök visszatér Washingtonból. Abbász szerdán utazik az Egyesült Államokba, ahol pénteken -a palesztin vezetők közül elsőként - fogadja őt George W. Bush amerikai elnök. Palesztin vélemények szerint a kormányfőnek konkrét eredményeket kell elérnie tárgyalásain, ha meg akarja szilárdítani helyzetét.
A tájékoztatási miniszter szerint Abbász megpróbál nyomást gyakorolni Washingtonra annak érdekében, hogy járjon közben az Izraelben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátása érdekében. A palesztin törvényhozás Mahmúd Abbász hazaérkezése után megvitatja, hogy a kormányfő milyen haladást ért el tárgyalásain, majd megtartja a bizalmi szavazást.
A palesztinok körében az utóbbi időben fokozódik az elégedetlenség amiatt, hogy Abbász nem képes eredményeket felmutatni az Izraellel folytatott tárgyalásain. Izrael pedig azt követeli tőle, hogy számoljon le a szélsőséges szervezetekkel. Ezt eddig Abbász nem tette meg, mert nem akar polgárháborúhoz vezető konfrontációt, hanem párbeszéd útján szeretné megszüntetni az erőszakot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről