Háromszázötven palesztin fogoly szabadon engedését hagyta jóvá szerdán egy izraeli miniszteri bizottság. Az intézkedés azonban nem vonatkozik majd a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet tagjaira. A palesztin parlament pedig bizalmi szavazást tart Mahmúd Abbász palesztin kormányfő sorsáról.

A bizottság ezzel megerősítette az izraeli kormány július 6-án elvben már elhatározott döntését a palesztinok elengedéséről és arról, hogy szélsőséges szervezetek tagjai nem nyerhetik vissza szabadságukat. A szabadon bocsátandó személyekről az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét listája alapján határozott a miniszteri bizottság.
Az izraeli hadsereg rádiójának értesülése szerint a bizottság ugyanakkor elutasította mintegy száz, terrorista szervezetekhez tartozó palesztin személy szabadulását. Hisám Abder-Rázek, a foglyok ügyében illetékes palesztin miniszter máris bírálta az izraeli döntést. Hangsúlyozta, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád tagjainak kizárása a szabadon bocsátásokból zsákutcába juttathatja a békefolyamatot.
Bizalmi szavazást tartanak Abbászról
Szerdán Nabil Amr palesztin tájékoztatási miniszter közölte: a palesztin parlament bizalmi szavazást tart Mahmúd Abbász sorsáról, amikor a palesztin miniszterelnök visszatér Washingtonból. Abbász szerdán utazik az Egyesült Államokba, ahol pénteken -a palesztin vezetők közül elsőként - fogadja őt George W. Bush amerikai elnök. Palesztin vélemények szerint a kormányfőnek konkrét eredményeket kell elérnie tárgyalásain, ha meg akarja szilárdítani helyzetét.
A tájékoztatási miniszter szerint Abbász megpróbál nyomást gyakorolni Washingtonra annak érdekében, hogy járjon közben az Izraelben fogva tartott palesztinok szabadon bocsátása érdekében. A palesztin törvényhozás Mahmúd Abbász hazaérkezése után megvitatja, hogy a kormányfő milyen haladást ért el tárgyalásain, majd megtartja a bizalmi szavazást.
A palesztinok körében az utóbbi időben fokozódik az elégedetlenség amiatt, hogy Abbász nem képes eredményeket felmutatni az Izraellel folytatott tárgyalásain. Izrael pedig azt követeli tőle, hogy számoljon le a szélsőséges szervezetekkel. Ezt eddig Abbász nem tette meg, mert nem akar polgárháborúhoz vezető konfrontációt, hanem párbeszéd útján szeretné megszüntetni az erőszakot. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”