Tetszett a cikk?

Mióta Arnold Schwarzenegger augusztus elején bejelentette, hogy indul Kalifornia állam kormányzói posztjáért, természetesen a filmszínész 1971-ben elhunyt édesapja, Gustav Schwarzenegger náci múltja is téma lett az amerikai lapokban. Ön szerint számít-e egy politikus megítélésében szüleinek múltja, „apák és fiúk” viszonya?

A náci háborús bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ Los Angeles-i irodája nemrégiben jelezte: 1990-ben Schwarzenegger személyesen kérte a központtól, hogy nyomozzon édesapja náci múltja után. Ennek nyomán derült fény arra, hogy a Német Nemzeti Szocialista Munkáspárt (NSDAP) hierarchiájában legalul ténykedő Gustavot a háborút követően "tisztára mosták", akárcsak a többi - hasonló pozícióban lévő – személyt, így már 1947-től újra rendőrruhába bújhatott.
A Bécsben és Berlinben őrzött – egyébként nyilvános – archívum szerint az 1971-ben, 64 évesen elhunyt Gustav Schwarzenegger 1938-ban csatlakozott az NSDAP-hoz, egy évvel később pedig már a német hadsereg kötelékében szolgált. Katonai rendészként részt vett Lengyelország és Franciaország megszállásában, majd az orosz frontra vezényelték, ahol a sztálingrádi csatában is harcolt. A háborúban megsebesült és maláriás Gustav 1944-ben – három évvel Arnold Schwarzenegger születése előtt – szerelt le a német hadseregből.
"Már az első óráktól náci volt: még az Anschluss előtt csatlakozott az NSDAP-hoz" – nyilatkozta a filmsztár édesapjáról Mervyn Hier, a Wiesenthal központ Los Angeles-i székhelyének alapítója, aki egyúttal Arnold Schwarzenegger egyik barátja. "Arnold elmondta, hogy a szülei otthon soha nem beszéltek erről, és az osztrák iskolában sem volt soha tanóra a holokausztról" – mesélte Hier. A Wiesenthal Központ egyébként 2002 óta nyomoz a filmsztár apjának német katonai múltja után, néhány héten belül pedig közzéteszik mindazt, amit ez ügyben találtak.
Ausztriában nem téma a Kalifornia állam kormányzói posztjáért induló Schwarzenegger múltja. Ursula Schwarz, az osztrák ellenállást vizsgáló bécsi dokumentációs központ történésze szerint Gustav Schwarzenegger ugyanolyan hétköznapi ember volt, mint generációjának többi tagja. "Ami a hadseregbeli szerepvállalását illeti, abszolút nem volt más választása, jóformán egyetlen osztrák sem tudta megkerülni a német hadsereget" – magyarázta Schwarz. Noha a náci párthoz való csatlakozás - a hadsereggel ellentétben - kényszer nélküli, saját elhatározás volt, Ursula Schwarz szerint a karrierjét féltő Gustav rendőrként nehezen dönthetett volna másként. 1936-tól az emberek már "megértették, mi történt" és – gyakran opportunizmusból – csatlakoztak a párthoz - véli Peter Ulram osztrák politológus.
A Wiesenthal Központ Los Angeles-i vezetője a Los Angeles Times napilapnak elmondta: Schwarzenegger szégyelli apja náci múltját. Talán ennek köszönhető, hogy a színész 750000 dollárral támogatta a háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó intézményt. „A tény, hogy Gustav náci volt, nem jelenti azt, hogy Arnoldnak hasonló meggyőződése lenne” – vélekedett ugyanakkor az osztrák zsidó közösség egyik vezetője. Ön szerint számít-e egy politikus megítélésében szüleinek múltja?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma

Koronavírus: 41 millió felett a fertőzöttek száma

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus

A 2022-es választásra hajthat Gődény György, az ismert járványszkeptikus