A kínai elnök februárban átutazta a fél világot, hogy Omar Bongo gaboni elnökkel találkozzon. Hu Csin-tao nem udvariassági látogatást tett az övénél ezerszer kisebb lakosságú afrikai ország elnökénél: olajat akart.

A kínai elnök szénhidrogénekre vadászva látogatta végig az olajtermelő országokat Algériától Egyiptomig, annak érdekében, hogy a jövőben is biztosítani tudja az üzemanyagot a csillapíthatatlan étvágyú kínai gazdaságnak – írja a Financial Times.

Kína 2003-ban lélegzetelállító, 9,1 százalékos növekedést produkált, az idei első félévben pedig ezt is felülmúlta: 9,8 százalékkal bővült a GDP-je. Az infrastruktúra fejlődése azonban képtelen ezt a tempót követni.

Az ázsiai hatalom mindenesetre hozzákezdett, hogy behozza a lemaradását. Az idén üzembe helyezendő erőművek 42 gigawatt áramot termelnek majd (annyit, mint egész Nagy-Britannia összes erőműve), és 2005-ben is ugyanennyivel bővül az erőművek kapacitása.

A kínálat azonban még így is elmarad a szükségletektől. Az országban mindennaposak az áramszünetek, a gyárak egy része éjszaka termel, a kormány pedig korlátozza a kevésbé fontos üzemek áramfogyasztását.

A szükséghelyzet miatt sok helyen dízelgenerátorokat üzemeltek be, ami csak fokozza a növekvő autópark támasztotta egyre nagyobb olajszükségletet. A gyorsan növekvő ázsiai gazdaságok – elsősorban Kína és India - egymással versenyeznek a "fekete aranyért", amelynek árát egymásra licitálva hajtják felfelé.

A világ olajtermelésének 10 százalékát - napi 6 millió hordónyit - ma már Kína használja fel, az erőműveket azonban nem csak olajjal kell táplálni. A nagyobb erőművek kőszénkészletei csupán egy-két napra elegendőek - írja a BBC honlapja. A hazai kitermelésű kőszén az ország energiaellátásának kétharmadát biztosítja, így Kína a szén világpiaci árára még drámaibb hatást gyakorolt, mint az olajpiacra.

A világ kokszexportjának felét biztosító Kína kvótákkal korlátozza a nyersanyag kiszállítását. A kínai export 10 százalékos visszafogása miatt a koksz ára a tavalyi 120 dollárról 420 dollárra emelkedett. Az acél előállításához szükséges kokszért közelharc folyik a kohók között; az elmúlt évben 6,5 százalékkal, 83,4 millió tonnára nőtt a világ acéltermelése, Kína pedig egyedül 25 százalékkal több acélt állított elő tavaly.

A felvevőpiac étvágya azonban csillapíthatatlan. Ázsia legnagyobb országa hatalmas tempóban bővíti autóiparát, főként a mezőgazdasági járművek és a tehergépkocsik előállítását. (Miközben a nemzetközi kereskedelmi egyezményeket megszegve korlátozza a külföldi autóimportőrök megjelenését hazai piacán.) Kína kereslete miatt az acéltermékek átlagosan 40-80 százalékkal drágultak az elmúlt félévben. Az év hátralevő részében az árak további 20 százalékkal növekedhetnek, a további áremelkedésre számító gépgyárak és kereskedők körében kitört készletezési hisztéria miatt. A magas vasércárak miatt a kohóknak megéri maximálisan kihasználni kapacitásukat, ennek egyetlen akadálya a nyersanyaghiány - írja a Bloomberg.

A nyersanyaghiányon az ausztrál és dél-ázsiai nyersanyag-kitermelők és a tőzsdén nyersanyag-vásárlásokkal spekuláló fedezeti alapok (hedge fundok) jól keresnek, a világ többi részén azonban a nyersanyagár-robbanás növeli az inflációt. A gépgyártó cégek pénzügyi helyzete (likviditása) máris romlott: alapanyag-szállítóik a negyedéves vagy annál hosszabb szerződéseket felrúgva, csak egy hónapra hajlandóak szerződést kötni, azt is magasabb áron és a korábbi hosszú fizetési határidők helyett azonnali készpénzfizetést követelve.

Az ázsiai boom a nyersanyagpiac más szegleteiben is hatalmas felfordulást okozott. A Kínában monopolhelyzetet élvező Chalco timföldgyár tavaly hétszer emelte árait. A világ alumínium-termelése az idén 6,3 százalékkal bővül, ennek nagy részét Kína adja majd, 750 ezer tonnával (14 százalékkal) növelve saját termelését. A timföldhiány miatt azonban akár vissza is eshet az alumínium-előállítás. A kínai gépkocsialkatrészek és konzervdobozok tömeggyártása miatt tavaly 12 százalékkal drágult az alumínium, annak ellenére, hogy a londoni fémtőzsde által felügyelt készletek 9,9 százalékkal gyarapodtak.

Az árak azonban még nincsenek a csúcson. Az elektromos áram árának emelkedése miatt ugyanis az alumínium-termelők egy része korábban visszafogta kapacitásainak fejlesztését. Az áremelkedés azonban csak 2007-ig tarthat, amíg Kína kiépíti saját termelőkapacitásait és exportőrré válik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Több önkormányzat jól lehúzza az Airbnb-zőket

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció