A működő demokratikus intézmények nélkülözhetetlenek az orosz gazdasági reformok megvalósulásához – véli Jevgenyij Jaszin, a Moszkvai Közgazdasági Egyetem kutatási vezetője. A tudós az orosz Noveje Vremja (Új Idők) című folyóiratnak adott interjújában megegyezést sürget az állami adminisztráció reformja körül.

Oroszország elérte a demokrácia azon fokát, hogy már nem csak eszmei értékek felmutatására képes, ez pedig elengedhetetlenül fontos az állami intézetek és a szociális ellátórendszer normális működéséhez – véli a kutató. A demokratikus intézményrendszer leglényegesebb kritériuma a közösségi kontroll fenntartása a főbb társadalmi folyamatokban, a befektetői érdekekkel szemben. A pénzügyi források jogi elvek szerinti elosztása, illetve demokratikus ellenőrző intézmények hiányában nem remélhető a korrupció visszaszorítása. Egy olyan országban, ahol olyan magas a korrupció mértéke, és ahol annyira megvehető a törvényhozás, mint Oroszországban, az államapparátus nem lehet működőképes. Mindez azért, mert a törvények kizárólag egy irányban hatnak. A bürokraták – illegálisan - érvényesítik érdekeiket azzal, hogy a döntési folyamatokba közvetlen beleszólásuk van, míg a tömegek számára a bürokrácia működésképtelen.

Jaszin éppen ezért a közigazgatási rendszer újrastrukturálását és a szociális szféra reformját tartja a putyini kormányzat legégetőbb kérdéseinek. Az első a bürokrácia, a második a lakosság hangulatát korbácsolhatja fel – véli a kutató, aki szerint ezért is jósolták az elemzők csak a második kormányzati ciklus idejére megvalósíthatónak a nagyszabású reformprogramot. A pesszimistábbak szerint a reform demokratikus keretek közti megvalósulására nem sok esély van. Ennek ellenére radikálisan átalakult a kormánykabinet, és elfogadták azt a törvényt is, amely a privilégiumokat és a koncessziókat pénzügyi kompenzációval helyettesítené. Jaszin professzor szerint az átalakítások elvei jók, hosszú távon megvalósíthatóak, de mindezidáig inkább a közigazgatási reform negatív hatásai váltak érzékelhetővé. Az új vázra épülő közigazgatást a régi gárda emberei töltik meg, s ez számos ellentmondást szült. Félő, hogy az átalakulás látszatintézkedések szintjén, személycserékben merül ki.

„Sokak szerint Oroszországban erősödő önkényuralom van kialakulóban, ám a valóságban egy erősödő állam képe rajzolódik ki előttünk” – nyilatkozta nemrégiben Vlagyimir Putyin elnök. Jaszin szerint azonban hiába erősödik meg az állam, ha nem alakul ki szabad sajtó, mely valódi ellenpontot képezhet a bürokrácia érdekeltségeivel szemben. Szerinte a nyilvánosság szabad működésének hiánya az elköltött pénzek ellenőrizhetetlenségéhez vezet. Az aránytalanságok, a döntés és a kontroll egy kézben való összpontosulása - mind a demokratikus intézmények és ellenőrző szervek működésképtelenségét jelenthetik.

A Fradkov-kormány céljairól és működéséről szólva a közgazdász a következőket mondta: a miniszterelnök jelölése előtt született a reformtervezet, melyet az Igor Szuvalov bizottság hozott létre a választások előtt. Ez elsősorban az egészségügyi szolgáltatások javítására, oktatási reformokra, a szegénység mérséklésére, a hadsereg szociális ellátásának javítására, és a lakásvásárlás megkönnyítésére kínál megoldást. Jaszin szerint mindezek az intézkedések csak minimálisan segítik az orosz gazdaság piacgazdasággá formálását, s helyette egy poszt-indusztriális társadalom felé mutatnak, melynek nincsenek elég szilárd alapjai. Az orosz választásokat követően véghezvitt reformok – mint például a dolgozók nyugdíjjárulékához való négy százalékos állami támogatás és a társadalombiztosítás összegének mérséklése – viszont helyes döntések a professzor szerint.

Jaszin mindezek ellenére lát esélyt a reformok sikerére, ehhez azonban le kell vetkőzni az utóbbi időben tapasztalt egyoldalú szemléletet – csak így lehet esélye az orosz társadalomnak, hogy a valódi demokrácia felé mutató megoldások szülessenek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert