szerző:
Császár Anikó

Néhány olajban gazdag arab állam hatalmas befektetésekbe fogott: luxus üdülőcentrumok helyéül szolgáló szigeteket alakítanak ki a Perzsa- ill. az Ománi-öbölben.

Az ománi főváros, Muscat partjaitól nyugatra, 195 hektár vízre egy 505 villából, jachtkikötőből, golfpályából álló komplexum épül rekordidő alatt. A világ minden tájáról érkező érdeklődők kedvéért az arabok még törvényeiket is megreformálták, hogy a potenciális vásárlók gond nélkül szerezhessenek ingatlant.

A “The Wave” nevű turisztikai projektnek azonban számos vetélytársa épül évről évre, mint például Dubaiben a “The Palms”, amely három pálma alakú szigetet foglal magába, a “The World”, amely Földünket jeleníti meg miniben, Bahrainben az Amwaj-szigetek és Durrat, nem utolsósorban a „The Pearl“ Katarban.

Nézze meg képeinket a szigetekről!
A „Palms” ötletével maga a trónörökös állt elő, gondoskodva egyben arról, hogy víziói valóra is váljanak. A Palm Jumeirah, a Palm Jebel Ali és a Palm Deira a világ legnagyobb ember által alkotott szigetei, melyeket a helyiek egyszerűen a világ nyolcadik csodájának emlegetnek. A Palm Jumeirah törzse 5 km hosszú, 17 pálmalevél ágazik ki belőle; külső gyűrűjével több ezer villát és apartmant, csaknem 100 luxushotelt, 6 jachtkikötőt, szórakozó központok tömegét, éttermek, bevásárló központok, wellness-, fitnesz- és búvárcentrumok tucatját foglalja magába. A búvárok motiválására még egy 1 kiló aranyat is leeresztenek; zsákmányát a megtaláló megtarthatja.

A Palm Jumeirah-on 2005-ben adják át a villákat és az apartmanokat, míg a társprojekt Jebel Ali csak 2007-re készül el - annak ellenére, hogy a munkálatok a hét minden napján, 24 órában folynak. Palm Deirát ez év végére töltik fel, és 5 éven belül lesz kész. Ez utóbbi méretre (14 km a törzs 43 pálmalevéllel) és luxusra is verni fogja a másik kettőt.

Jumeirah partjaitól 4 km-re, a két pálma között készül a “World”, ahol 300 sziget próbálja visszaadni Földünk térképét. A projektet egy ovális alakú hullámtörő gát védi. A szigetek 80 ezer-300 ezer négyzetméter nagyságúak, és egymástól 50-100 méterre vannak. Egy sziget ára 7 millió dollárnál kezdődik, emellett a 1400 dolláros fejenkénti tartózkodási engedély már nem is tűnik nagy összegnek.

Nézze meg képeinket a szigetekrő!
Katar is élénkíteni szeretné turizmusát, és 2,5 milliárd dolláros befektetéssel nekifogott egy 400 hektáros üdülő létesítéséhez. A Dohától 350 méterre fekvő létesítmény a “Pearl” nevet viseli abból adódóan, hogy gyöngybúvárkodás helyszínére épül. A “gyöngyöt” egy nyolcsávos, pálmafákkal övezett országút kapcsolja a szárazföldhöz. Egy 120 négyzetméteres lakás ára 250 ezer dollár körül van, szemben az 1,4 millió amerikai dollár értékű, 600 négyzetméteres luxuslakosztályokkal.

Amióta a Qatar Airways heti 4 járatot indít a modern Domodedovo reptérre, az orosz piac számára is elérhetővé vált az ország. A Pearl-Qatar a jómódú orosz polgárokat megcélozva ez év októberében részt is vett a moszkvai Domexpo Nemzetközi Ingatlankiállításon. Nem ártott a hírverés, az arab riviéra ingatlanjai nagyon kelendőek lettek: a 20- és 21-emeletes toronyházak 456 lakását foglalták le 24 órán belül.

Bahrain is megfertőződött a szigetépítési lázzal, és így létrehozták az Amwaj-szigeteket. Itt vették fel az arab világ első Big Brotherjét, melyet vallási demonstráció miatt 10 nap után beszüntettek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Virtuális sziget valódi dollárezrekért

Egy szigetet vásárolt magának a 22 éves ausztráliai David Storey, mégpedig mindennel, ami hozzá tartozik: strandokkal, egy kastéllyal és harci robotokkal. A sziget a virtuális világban van, a Project Entropia elnevezésű online játékban.

MTI Világ

Szigeteket tolt el a délkelet-ázsiai földrengés

Az indonéziai Szumátra szigete mellett vasárnap történt földrengés olyan hatalmas erejű volt, hogy megingathatta a Földet keringési pályáján és apró szigeteket eltolva módosította Ázsia térképét - vélik amerikai tudósok.

Világ

Demokrácia arab módra

Az arab országoknak át kellene venniük a demokráciát – nyilatkozta Libanon korábbi miniszterelnöke, Rafik al-Hariri a GulfNews-nak. Hariri milliárdos üzletemberből lett kormányfő, és 1992-től 1998-ig, majd 2000-től 2004 októberéig töltötte be a tisztségét. Nevéhez köthető többek között Bejrút újjáépítése. A szaúdi ingatlanberuházásai révén szerény becslések szerint is kétmilliárd dolláros magánvagyont szerzett Hariri kormányzása alatt azonban az ország rendkívül eladósodott.

Jótékonysági gurulás: az esztergomi kórházért motoroztak

Jótékonysági gurulás: az esztergomi kórházért motoroztak

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

10 milliós veszteség Áder klímavédelmi alapítványánál

10 milliós veszteség Áder klímavédelmi alapítványánál

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

Megválasztották a Rogán Cecília-féle szépségverseny győztesét

Megválasztották a Rogán Cecília-féle szépségverseny győztesét

Baleset miatt torlódásra kell készülni az M7-esen, Sóstó térségében

Baleset miatt torlódásra kell készülni az M7-esen, Sóstó térségében