szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dominique de Villepin francia kormányfő a bevándorlást ellenőrző minisztériumközi bizottság felállítását jelentette be; a lépés célja az illegálisan Franciaországban tartózkodó külföldiek elleni hatékonyabb fellépés és a hazai gazdaság számára hasznos képzett bevándorlók kiválogatása lesz.

A kormányfő arra kérte az érintett minisztériumokat, hogy Nicolas Sarkozy belügyminiszter vezetésével alkossák meg az illegálisan Franciaországban tartózkodók "kitoloncolásának fokozásához", valamint a "külföldi diákok és a képzett munkaerő befogadó politikájához" szükséges javaslatokat.

Sarkozy a "válogatott bevándorlásról" tartott csütörtöki konferenciáján fogalmazta meg először, hogy az új kormány előterjesztése alapján ezentúl a parlament "kategóriánként" határozná meg az évente francia területre befogadható személyek számát. Ez nem állampolgársági, hanem foglalkozási kvóta bevezetését jelentené Franciaországban. "Nagy-Britanniához, Kanadához és Svájchoz hasonlóan válogatni kell a migrációs hullámból, nem elszenvedni azt" - nyilatkozta a belügyminiszter.

Sarkozy szerint a Franciaországba bevándorlók alig 5 százaléka hasznos a gazdaságnak, míg Kanadában a bevándorlók 60 százaléka, Nagy-Britanniában 57 százaléka, Svájcban pedig 50 százaléka dolgozni érkezik az országba. A belügyminiszter 2005-ben 50 százalékkal több illegálisan Franciaországban tartózkodót kíván kitoloncolni. Kizárta annak lehetőségét, hogy a legutóbbi spanyol intézkedéshez hasonlóan több ezer illegális bevándorlót legalizáljon a francia kormány.

Dominique de Villepin májusban - akkor még belügyminiszterként - 200 és 400 ezer közé tette az illegálisan francia földön élők számát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Francia "nem": Európa aggódik

Megdöbbenéssel vették tudomásul Európa vezető politikusai az EU alkotmányáról rendezett franciaországi népszavazás elutasító eredményét, többségük azonban úgy vélte, hogy a kudarc ellenére tovább kell folytatni az európai integráció elmélyítését, az alkotmány ratifikációját.

MTI Világ

Gyurcsány a francia "nemről": sajnálatos, de nem végzetes

Sajnálatosnak tartja az európai alkotmányról szóló franciaországi népszavazás elutasító eredményét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői nyilatkozatában, ugyanakkor leszögezte, hogy az unió a jelenleg érvényes szerződések alapján is működőképes.

MTI Világ

Az új uniós tagállamok jól jártak a francia nemmel

Bár a hivatalos kelet-európai álláspontok csalódottságot tükröznek a francia nemet követően, az újonnan csatlakozott EU-tagállamok vezetői igazából elégedettek, hogy az európai alkotmány elvetésével egy nagyobb angolszász befolyással bíró, gazdaságilag liberálisabb Unió előtt nyílt meg az út.

Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs

Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs

Tompa Andrea: A haza nem Vidnyánszkyé, a haza egy érzet, a csapvíz íze, egy régi illat

Tompa Andrea: A haza nem Vidnyánszkyé, a haza egy érzet, a csapvíz íze, egy régi illat

Koronavírus: harmincmillió felett a fertőzöttek száma

Koronavírus: harmincmillió felett a fertőzöttek száma