szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat követte el a félszáz emberéletet követelő július eleji londoni robbantásos merényleteket - közölte Ajmán az-Zavahiri, a terrorhálózat második számú vezetője egy arab nyelvű műholdas tévéadón sugárzott videoüzenetben.

Az al-Kaida most először vállalta közvetlenül, hogy emberei hajtották végre a véres merényleteket. Az al-Dzazíra televízióban bemutatott felvételen Zavahiri kijelentette, hogy az al-Kaida a londoni támadást a "brit arrogancia", illetve a "brit kereszteseknek a muzulmán nemzet ellen több mint száz éve tartó agressziója" miatt követte el.

A katari székhelyű tévé szeptember elején már sugárzott egy videoüzenetet, amelyen Zavahiri a londoni merényletekről beszélt, az al-Kaida második számú vezetője akkor azonban csak burkoltan vállalta a terrorhálózat nevében a robbantások elkövetését.

Július hetedikén Londonban öngyilkos merénylők 52 embert öltek meg és négyszáznál többet megsebesítettek, amikor felrobbantottak három metrószerelvényt és egy autóbuszt.

A feltehetően az afganisztáni-pakisztáni határvidék hegyei között rejtőzködő Zavahiri a hétfőn bemutatott felvételen egyúttal bírálta a vasárnapi afganisztáni parlamenti választásokat: kétségbe vonva a voksolás szabad voltát, azt hangoztatva, hogy a választásokat amerikai megszállás alatt rendezték meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az al-Kaida ismét az USÁ-t veszi célba

Az amerikai kormány bizalmas jelentései a július 7-i londoni terrormerényletek után arra utalnak, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ismét az Egyesült Államokat veszi célba, elsősorban öngyilkos merényletekkel.

MTI Világ

Elektronikus dzsihádot folytat az al-Kaida iraki csoportja

Soha egyetlen gerillaszervezet sem folytatott még olyan sikeres elektronikus dzsihádot, szent háborút, mint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó, Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki csoport - írta a The Washington Post.

Világ

Kiadják az al-Kaida nagy-britanniai vezérét

Zambia kiadja Nagy-Britanniának Haroon Rashid Aswat brit állampolgárt, akit a július 7-i véres londoni merényletekkel összefüggésben tartóztatott le az ország rendőrsége - közölték belbiztonsági illetékesek.

Dezső András (hvg.hu) Világ

Erőszakos vallás-e az iszlám?

Egy nemrég alakult magyar iszlámellenes csoport állítólagos szakértőkre hivatkozva azt hangoztatja, hogy a Korán bűnözői kézikönyv, az iszlám pedig bűnöző vallás. A hvg.hu most arra keresi a választ, hogy elemezhető-e önmagában a Korán alapján az iszlám és az erőszak viszonya.

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak