szerző:
MTI

Közel 900 gépkocsit gyújtottak fel garázdálkodó fiatalok Franciaországban szombatra virradóan; a kilenc napja tartó zavargásoknak ez eddig a legsúlyosabb mérlege, 253 embert állítottak elő, a francia kormány válságtanácskozást tartott.

Az áldozatok magyar tanára nyilakozik
A hvg.hu megszólaltatta Hegedűs Tamást, a Clichy-sous-Bois-ban fellángolt zavargások fiatal áldozatainak tanárát. Az interjút itt olvashatja el.
Összesen 897 autó égett ki, közöttük 656 Párizs elővárosaiban, szemben az előző napi 519-cel - közölte a francia rendőrség illetékese. Azokban a megyékben, ahol a zavargások elkezdődtek, így Seine-Saint-Denis-ben, jelentősen csökkent a felgyújtott gépkocsik száma. Magában a fővárosban 13 gépkocsit gyújtottak fel. Vidéken, ahol előző nap kezdődtek a zavargások, 241 autót gyújtottak fel. A leghevesebb rendbontást Nord, Bas-Rhin, Loiret és Ille-et-Vilaine megyék szenvedték el. A rendőrség 253 embert vett őrizetbe - 233-at Párizs körzetében - az előző napi 78-cal szemben. 

Az utóbbi évek legsúlyosabb franciaországi zavargásai azután törtek ki múlt csütörtökön a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, hogy a rendőrség által betörés miatt üldözött két fiatalt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek.

A kormány a határozott fellépés mellett van

Válságülést hívott össze szombaton Dominique de Villepin francia kormányfő a zavargások miatt. A tanácskozáson nyolc miniszter vett részt, köztük Nicolas Sarkozy belügyminiszter, aki a tanácskozás előtt beszámolt a kormányfőnek a péntek éjjel zajlott eseményekről. Ugyancsak megjelent a rendkívüli ülésen Azouz Begag esélyegyenlőségi miniszter, aki korábban nyilvánosan elítélte Sarkozy-nek a külvárosokkal kapcsolatos kemény nyilatkozatait. Begag "harciasnak" minősítette a belügyminiszter szavait, mert az "csőcseléknek" nevezte a megmozdult külvárosok népét.  

Sarkozy mindazonáltal az ülés után kijelentette: "A kormány egyhangúlag a határozott fellépés mellett van". Közben szombat délelőtt mintegy 650-en tüntettek az erőszak ellen két párizsi külvárosban, ahol főleg fekete afrikai és maghrebi országokból érkezett bevándorlók laknak. Dominique Villepin ugyancsak délelőtt fogadta Dalil Boubakeurt, a párizsi mecset rektorát, az iszlám legmagasabb rangú franciaországi képviselőjét.

Le Pen szükségállapotot akar

A szükségállapot azonnali bevezetését követelte a zavargásokban érintett peremvárosokban, mindenekelőtt Párizs térségében Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front alelnöke. "Ideje véget vetni a fosztogatásoknak, a büntetőjog hatálya alá tartozó gyújtogatásoknak, a lövöldözéseknek éles lövedékekkel, az emberek elleni támadásoknak" - írta közleményében a politikus, Jean-Marie Le Pen pártelnök lánya, aki elsősorban a lőfegyverek kötelező beszolgáltatását, a lázongásoktól különösen sújtott külvárosokban éjszakai kijárási tilalom bevezetését, a gyanús személyek házi őrizetbe helyezését, az éjszakai házkutatások kiterjesztését és bármely rendbontás esetén az érintettek haladéktalan őrizetbe vételét sürgeti. 

Jean-Marc Ayrault, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) parlamenti csoportjának vezetője szerint a Villepin-kormányt is felelősség terheli a súlyos elővárosi zavargásokért. A francia kormány az utóbbi három évben elhanyagolta a problémás negyedeket - mondta a nantes-i polgármester szombaton a Deutschlandradio Kulturnak. - Az összetűzésekre adandó válaszként azonban Nicolas Sarkozy belügyminiszter lemondása "túl egyszerű" megoldás lenne" - hangoztatta. Ayrault szerint a problémával a rendőrség és az igazságszolgáltatás egyedül nem tud megbirkózni, sokkal inkább iskolákra, munkára, szakképzésre és a lakáshelyzet javítására van égetően szükség a nagyvárosok főként bevándorlók lakta peremkerületein.

A baloldali ellenzék sürgős parlamenti vitát kezdeményezett a szűnni nem akaró erőszak miatt, hogy feltáruljon "a teljes igazság a peremvárosokban uralkodó állapotokról" - mondta Julien Dray pártszóvivő, felszólítva a kormányzatot olyan új politika kidolgozására, amely "a gyökerénél ragadja meg a szociális bajokat a hátrányos helyzetű negyedekben".

A szomszédok véleménye

Szigorú intézkedéseket sürgetett a franciaországi utcai zavargások résztvevőivel szemben az olasz külügyminiszter egy toulouse-i nemzetközi tanácskozáson, amelynek a bevándorlás a témája. "Nem szabad gyengének mutatkozni olyan konfliktusok idején, amelyek nem pusztán politikai töltetűek, de erőszak alkalmazásával is párosulnak" - hangoztatta Gianfranco Fini, egyetértését fejezve ki Nicolas Sarkozy módszereivel.        

Németország lényegesen nagyobb sikereket ért el a bevándorlók integrációja terén, mint Franciaország - fejtette ki a Deutschlandfunk német rádiónak Marieluise Beck, a német kormány integrációs kérdésekért felelős, zöldpárti tagja. Beck szerint Németországban nincsen olyan bevándorló-nemzedék, amely annyira kétségbeesett lenne, mint Franciaországban, de nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy hasonló zavargások náluk is kitörhetnek. 

Ugyanakkor Jörg Schönbohm, Brandenburg tartomány konzervatív belügyminisztere figyelmeztetett: Németországban is bekövetkezhetnek ilyen erőszakos cselekmények, mert Németország is hajlamos a bevándorlók "gettóba zsúfolására".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

FRANCIA ZAVARGÁSOK

Hétfőről keddre virradóra folytatódtak a kisebb-nagyobb összecsapások a csendőrség és a helyi fiatalok csoportjai...

Világ

„A francia egyenlőség csak papíron létezik”

Kilenc napja kezdődtek a zavargások Párizs elővárosaiban, amelyek már az ország távolabbi pontjaira is átterjedtek. Az utcai gerillaharc két gyerek tragikus halála miatt Clichy-sous-Bois-ban lángolt fel először. A hvg.hu a történésekről és az okokról kérdezte Hegedűs Tamást, az áldozatok tanárát.

Megelégelték a hosszú utazást, túlélőcsomagot osztottak a Mátészalka-Debrecen vonatjáraton

Megelégelték a hosszú utazást, túlélőcsomagot osztottak a Mátészalka-Debrecen vonatjáraton

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?

A vírus bírja tovább, vagy a kínai gazdaság?

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét

Tényleg megölték a jemeni Al-Kaida vezetőjét

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Nagy viharral érkezik éjjel a hidegfront

Nagy viharral érkezik éjjel a hidegfront

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba