szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődtek az első letartóztatások Bogoljub Karic szerb pénzember környezetében, igazolva azokat a belgrádi sajtóértesüléseket, amelyek szerint a szerb hatóságok elszánták magukat arra, hogy leszámoljanak a politikai babérokra pályázó milliomossal és szerteágazó vállalatbirodalmával.

A belgrádi média hétfőn jelentette, hogy a rendőrség súlyos gazdasági bűntények elkövetésének gyanújával 48 órás előzetes letartóztatásba helyezte a működési engedélyétől nemrég megfosztott, egykoron a Karic-birodalomhoz tartozó legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltató, a Mobtel három volt vezetőjét.

Miközben a híradások szerint a hét folyamán újabb letartóztatások várhatók, az adóhatóság közleményben tájékoztatott arról, hogy bűnvádi feljelentést tett a Mobtel volt vezérigazgatója, Bogoljub Karic fivére, Sreten Karic, illetve a vállalat egykori ügyvezető igazgatója, Olga Zilovic ellen. Mindkettejüket 2,8 millió eurós adócsalással vádolják, ezen felül terhükre róják, hogy a Mobtel jogtalanul 13 millió euróért 79 ingatlant vett a Karic család tagjainak, a Mobtel vezetőinek és más "kedvezményezetteknek".

Putyin-módszer?

A belgrádi sajtó az elmúlt napokban arról cikkezett, hogy a szerb kormány "putyini módra" le akar számolni a politikai babérokra pályázó szerb "oligarchával", Bogoljub Kariccsal és a fivérei által vezetett Karic-birodalommal. A hatósági fellépés december végén kezdődött, amikor a szerb kormány megvonta a működési engedélyt a Mobteltől, arra hivatkozva, hogy a vállalat - sértve Szerbia gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit - két éve jogtalanul átengedte a Mobtel működési jogát Koszovó területén a Mobikos vállalatnak, amely a szakadár pristinai kormányt állítólag pénzelő Ekrem Luka kezében van.

Vélhetően megsejtve a bajt, Karicék még májusban eladták 51 százalékos részesedésüket a Mobtelben az osztrák Schlaff Groupnak. Az osztrák vállalat kockázatos üzletet kötött, mivel nem várta meg, míg lezárul a zürichi nemzetközi döntőíróság előtt a vita a Mobtel tulajdonlásáról. Keresetében a szerb állam azt állítja, hogy az állami posta nem 49, hanem 58,76 százalékban tulajdonosa a cégnek. A működési engedély megvonása miatt Hubert Gorbach osztrák alkancellár december végén tiltakozó jegyzéket intézett Belgrádhoz, a Schlaff-csoport pedig kártérítési pert nyújtott be a kormány ellen.

A politika lett a vesztük?

A Karic család a milosevici időkben építette ki terebélyes vállalatbirodalmát. A belgrádi sajtó szerint a hatóságok mindig is tisztában voltak azzal, hogy a szerbiai oligarchák nem éppen törvényes módon jutottak hozzá hatalmas vagyonukhoz, de Karic volt az egyetlen közülük, aki nyíltan politikai ambíciókat táplált: másfél éve indult a szerbiai elnökválasztáson, és harmadik lett, megszégyenítve a Kostunica-kormány jelöltjét, Dragan Marsicanint.

Belgrádi elemzők szerint a szerb kormány számára akkor telhetett be a pohár, amikor egy hónapja egy új, ötfős parlamenti frakció alakult a törvényhozásban, és ezzel három főre apadt a kormányt támogató képviselők többsége. Szerbiában tényként kezelik, hogy az újdonsült frakció mögött Karic áll, aki már tavaly februárban bejelentette, hogy a pártjához, a Szerbia Ereje Mozgalomhoz (PSS) átigazoló képviselőkből frakciót alakít, hogy megbuktassa a Kostunica-kabinetet. A másfél éve alakult PSS hosszú hónapok óta a harmadik helyen áll a népszerűségi listákon a két ellenzéki szervezet, a Szerb Radikális Párt és a Demokrata Párt mögött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban