szerző:
MTI

Günter Grass irodalmi Nobel-díjas egy interjúban tudatos és szándékos provokációnak nevezte a Jyllands-Posten dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrákat.

"Ez egy jobboldali dán lap tudatos és megtervezett provokációja volt" – jelentette ki a Bádogdob szerzője az El País spanyol lapban. Az interjút pénteken a berlini Die Welt is leközölte, az újság korábban a Mohamed-karikatúrákat is megjelentette.

Grass szerint a lapkészítők előtt világos volt, hogy Allah, vagy Mohamed ábrázolása a muzulmánok szemében bűn. "Ők mégis tovább csinálták, mert szélsőségesen jobboldaliak és idegenellenesek" – közölte a szociáldemokratákat támogató 78 éves író.

Grasst nem lepte meg különösebben a muzulmán tömegek erőszakos reagálása, szerinte ez fundamentalista válasz volt a Nyugat fundamentalista akciójára, s a dolog már azzal elkezdődött, hogy az iraki invázióval a Nyugat vétett a nemzetközi jog ellen.

Grass azt mondta, hogy a Nyugat öntelt és arrogáns, amikor a karikatúrák körüli vitában a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozik. Az újságok hirdetésekből élnek, kénytelenek tekintettel lenni bizonyos gazdasági erőkre. A sajtó nagy csoportok része, amelyek kisajátítják a közvélemény alakítását, a Nyugat nem hivatkozhat a szabad véleménynyilvánítás jogára.

"Honnan veszi a Nyugat ezt az arroganciát, azt, hogy meghatározza, mit kell tenni és mit nem?" – tette fel a kérdést Grass, aki sötéten látja a jövőt. A sebek az arab világban, általában a szegény országokban igen mélyek. Úgy tűnik, a Nyugat nincs abban a helyzetben, hogy ezeket az államokat egyenrangú partnereknek ismerje el. Grass szerint egyébként mindenről lehet beszélni, ha a másikkal szemben is ugyanolyan toleranciát gyakorolunk, mint amilyet magunkkal szemben elvárunk.

Az El Paísban véleményt nyilvánított egy másik irodalmi Nobel-díjas, a portugál José Saramago is. Szerinte a karikatúrák szerzője felelőtlenül járt el. "Amennyiben a főnökét tette volna nevetségessé, valószínűleg már másnap elbocsátották volna" – mondta a Kőtutaj szerzője. Nem az öncenzúráról, hanem az egészséges emberi értelemről van itt szó – véli Saramago.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Négy halott a Mohamed-karikatúra elleni tüntetésen

Összecsapott a rendőrökkel és katonákkal Afganisztán több városában a Mohamed prófétáról készül karikatúrák ellen tiltakozó több ezer tüntető. Négyen meghaltak, tizenkilencen megsebesültek.

MTI Világ

Tovább gyűrűzik a Mohamed-karikatúrák körüli botrány

A norvég kormányfő kártérítést követel Szíriától, a felgyújtott nagykövetségért. Párizsban közel ezren tüntettek a megjelent rajzok miatt. Indonéziában is újfent tiltakozók vonultak az utcára. Kofi Annan aggodalmát fejezte ki az események miatt. Dán vállalatok eközben máris érzik az arab országokkal megromlott kapcsolatok gazdadági hatásait.

MTI Világ

Mohamed-karikatúrák magyar napilapokban

A szolidaritás kifejezésének célzatával tette közzé a muzulmán világban ellenérzést kiváltó Mohamed-karikatúrákat előző napi számában a Népszabadság és a Magyar Hírlap - közölte a két orgánum főszerkesztője pénteken.

MTI Világ

Mohamed-gúnyrajzok: mea culpa sokadszor

Bocsánatot kért a muzulmánoktól a Mohamed prófétáról készült gúnyrajzok publikálásáért a Jyllands-Posten című dán napilap abban a levélben, amelyet az algíri dán nagykövetség útján juttatott el csütörtökön az algériai sajtóhoz.

MTI Világ

Negyedmillióan tüntettek a Mohamed-gúnyrajzok ellen

Az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozássá fajult egy több mint 250 ezer fő részvételével megtartott síita ünnep a libanoni főváros déli részén, amely az Irán-barát síita lázadószervezet, a Hezbollah egyik hátországa.

MTI Világ

Puytin: provokáció a Mohamed-karikatúra

Az orosz elnök provokációnak minősítette a Mohamed-karikatúrákat, sajnálatát fejezve ki amiatt, ami most a vallási szembenállás talaján történik a világon.

MTI Világ

Frusztráció az oka a Mohamed-botránynak

A Nyugat nyomasztó technológiai-gazdasági fölényével, az arab-iszlám világban erősödő frusztráció és kisebbrendűség érzésével magyarázza egy német iszlámszakértő a Mohamed-karikatúrák nyomán a muzulmánok körében kirobbant erőszakos akciókat.

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt