szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 30 napot adott Iránnak arra, hogy felfüggessze urándúsítási tevékenységét, és ezzel először sürgette közvetlenül Teheránt, hogy oszlassa el azokat a gyanakvásokat, amelyek szerint nukleáris fegyver előállítására törekedne.

Az erről szóló nyilatkozatot a 15 tagállam egyetértésével konszenzusos alapon szerdán hozta meg a testület, amely egyben felkérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a megadott időpont letelte után tegyen ismét jelentést a BT-nek, hogy Teherán engedelmeskedett-e az egyelőre még nem kötelező jellegű felszólításnak.

A dokumentum elfogadása előtt heves vita zajlott a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam képviselői között. Végül is Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok több engedményt is tett Oroszországnak, illetve Kínának, amelyek a lehető legenyhébb hangvételű nyilatkozat mellett kardoskodtak. Mindazonáltal a dokumentum szerzői kifejezték azt a nemzetközi meggyőződést, hogy Iránnak teljesítenie kell a NAÜ igazgatótanácsának óhaját, valamint az atomsorompó-szerződésben foglaltakat.

Megfigyelők szerint a szöveg végleges változata Moszkva és Peking kéréseinek nyomán jóval enyhébb lett, mint a három héttel ezelőtt készült nyilatkozattervezet volt. Így például kimaradt az a kitétel, amely előbb nyíltan, majd burkoltan arra figyelmeztetett, hogy az iráni atomprogram fenyegeti a békét és a nemzetközi biztonságot. A brit, a francia és az amerikai fél megelégedett azzal a megfogalmazással, hogy a BT-nyilatkozat "nyomatékos üzenet" Irán számára, és Teheránnak "meg kell hajolnia a NAÜ követelései előtt".

A világszervezet New Yorki-i székhelyén dolgozó diplomaták egyelőre még nem tudták megjósolni, hogy mi történik akkor, ha Irán az elkövetkező hónapban figyelmen kívül hagyja a BT nyilatkozatát, de szerintük a berlini tanácskozás egyik napirendi pontja éppen az lesz, hogy ebben az esetben a testület milyen újabb lépést tegyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Iráni atomfegyver

Hat hónaptól 15 évre teszik a különböző elemzések azt az időt, amikorra Irán elkészülhet az első atomfegyverrel.

MTI Világ

Irán biztosan folytatja atomprogramját

Irán nem hajlik meg a megfélemlítés előtt, és folytatja atomprogramját - erősítette meg Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló Teheránban a sajtó képviselői előtt azt követően, hogy hazatért Bécsből, ahol az Európai Unió képviselőivel folytatott megbeszéléseket az iráni atomdossziéról.

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne

A ZTE új telefonjának előlapján nem látszik a kamera, pedig van benne