szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország 185 milliárd dollárt költ fegyvergyártásra egy 2007-2015 közötti program keretében - mondta a védelmi miniszter pénteken.

- Csaknem ötbillió rubelt utalnak ki a kilenc éves időszakra. A kérdés az, hogy mire költsük ezt a pénzt - jelentette ki Szergej Ivanov hadiipari bizottság moszkvai ülésén. A védelmi tárca hosszú évek óta először fog "nagyszabású kiadásokba" fegyverekre és harceszközökre - tette hozzá az Interfax szerint.

A testület pénteken alapjaiban elfogadta a kilencéves időszakra vonatkozó állami fegyverkezési programot, amelynek végleges kidolgozására még egy hónapot szánnak, mielőtt Vlagyimir Putyin elnök elé terjesztik jóváhagyásra.

Az utóbbi évek olajkonjunktúrája lehetővé tette a NATO keleti bővítése miatt aggódó Kremlnek a katonai kiadások jelentős növelését a posztszovjet pénzszűke évtizede után. Putyin elnök a múlt hónapban meghirdette az orosz hadsereg megerősítését, miután fokozódtak a feszültségek az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyban, amely a demokratizálásban való visszalépésben és szomszédaira való nyomáskifejtésben marasztalta el Oroszországot.

A hadiipari bizottság alelnöke azt mondta az ülésen, hogy 2015-ig nem tervezik új repülőgép-hordozók (anyahajók) építését. Vlagyiszlav Putyilin közölte, hogy megvizsgálják egy száz tonnás, folyékony üzemanyaggal hajtott földrészközi rakéta kifejlesztésére benyújtott javaslatot is, de csak a későbbiekben. A közeli jövőben a hadászati rakétaerők alapfegyverzetét a szilárd üzemanyaggal hajtott (silóban elhelyezett vagy mobil) Topol-M rakéták alkotják - jelezte Putyilin az ITAR-TASZSZ szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Villámgyorsan bevethető fegyvert fejlesztene a Pentagon

Kongresszusi felhatalmazást kér a Pentagon egy olyan új fegyver kifejlesztéséhez, amely észlelésük után egy órával képes csapást mérni távoli célpontokra - jelentette hétfőn a The International Herald Tribune című újság.

hvg.hu Tech

Agyő, ágyú! Pár év múlva a harctereken lesznek a lézerfegyverek

A Ronald Reagan elnöksége alatt Amerikában útjára bocsátott csillagháborús tervek egyik központi eleme volt a rakétaelhárító lézerfegyverek kifejlesztése. Azt a projektet ugyan törölték, de a lézerfegyverek fejlesztése nem állt meg, s hamarosan a harctereken is jelen lesznek a sugárágyúk.

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

Nem ússza meg egyszerűen az adóbevallást, aki nemrég vásárolt lakást adott el

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

15-16 problémás pontot tudna felsorolni Dézsi Csaba András az új egészségügyi törvényben

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak