szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Szeptembertől tilos Kínában a tibeti buddhista szerzeteseknek újjászületniük a kormány előzetes engedélye nélkül. A törvénykezés megszakíthatja a dalai lámák több mint 600 éves reinkarnációs történetét.

© AP
A kínai állam vallásügyekért felelős irodája hivatalos közleményben adta a buddhista szerzetesek tudtára: szeptembertől kormányengedély birtokában születhetnek csak újjá. Az abszurd döntés mögött nyilvánvaló politikai okok állnak, ezzel ugyanis a kínai kormány sikeresen kifacsarhatja a hatalmat a Dalai Láma kezéből. Míg Tibet szellemi és politikai vezérének a hagyomány szerint az a feladata, hogy folyamatosan újjászületve enyhítse az emberek szenvedését, a rendelet a feladat átörökítését a kínai bürokráciára bízza a karma helyett.

A 14. Dalai Láma, Tendzin Gyaco úgy nyilatkozott, hogy egészen addig nem születik újjá Tibetben, míg az kínai uralom alatt van. "Mivel a Dalai Láma a tibeti nemzeti identitás és egység fő szimbóluma, az eddigieknél sokkal vadabb küzdelmekre lehet számítani", mondta el Paul Harrison, a Stanford egyetem buddhista professzora a Newsweeknek.

Harrison szerint India, Európa és Észak-Amerika egyes területein körülbelül 130 ezer tibeti menekült él , így nagy esélye van annak, hogy egy Kína fennhatóságán kívül eső területen találják meg a 15. Dalai Lámát. Azt azonban egy szakértő sem tartja elképzelhetőnek, hogy ne tibeti születésű személy kerüljön Tendzin Gyaco örökébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Külföldiek tüntettek a kínai Nagy Falon Tibet függetlenségéért

Hat külföldi tüntetett kedden a kínai Nagy Fal egy Pekinghez közeli, sok turista által látogatott szakaszán, Tibet függetlenségét követelve. Akciójuk két órán át tartott. Egy ideig nem avatkoztak közbe a kínai hatóságok, végül azonban őrizetbe vették a tüntetőket.

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

A nyugdíjasok elszegényedését hozta az elmúlt évtized

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt