szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A negatív hatású éghajlatváltozás elleni harc fokozása érdekében szövetséget ajánl az Európai Unió a szegény, fejlődő országoknak - ennek keretében egyebek között jelentős uniós támogatással igyekeznek javítani az érintett országok felkészültségét természeti katasztrófákra.

Louis Michel, az Európai Bizottság témafelelőse brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a klímaváltozás elleni fellépést beépítik a szegénység nemzetközi leküzdését segíteni hivatott uniós stratégiába. Emellett az EU hozzá kíván járulni az éghajlatváltozást segítő erdőirtások visszaszorításához és a szegény országok fűtőanyaghoz jutásának megkönnyítéséhez is.

A Barroso-bizottság mintegy három éve kezdett működése alatt az EU egyik legfőbb prioritásává lépett elő az éghajlatváltozás lassítása: ennek érdekében az unió egyoldalú kötelezettséget vállalt a káros gázok kibocsátásának csökkentésére, és ugyanezt kérte a világgazdaság más főszereplőitől is.

A fejlődő országok támogatására e területen a következő három évben 50 millió eurót szán a bizottság a központi költségvetésből, de Michel arra buzdította a tagországokat, hogy korábbi ígéreteiket betartva nemzeti forrásokból is járuljanak hozzá a szegényebb államok erőfeszítéseinek segítéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A klímaváltozás elpusztítja az európai történelmet

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. Azt vizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás márványra, mészkőre, fára és más, régi építőanyagokra - írja a Die Welt internetes változata.

hvg.hu Itthon

A klímaváltozás jobban is izgathatná a pártokat

A pártok annak ellenére keveset foglalkoznak klímaváltozással, hogy a választók kétharmada elvárná ezt tőlük. A felnőtt lakosság közel fele úgy véli, hogy már ma is közvetlen veszélyt jelentenek a szokatlan időjárási folyamatok – derül ki a TÁRKI és az Image Factory 2007 júliusában végzett közvélemény-kutatásából.