szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Nagy és súlyos kudarc" volt a két évvel ezelőtti libanoni háború az izraeli kormány által kinevezett bizottság szerdán nyilvánosságra hozott, végleges jelentése szerint.

"Súlyos baklövéseket és hibákat találtunk a döntéshozatal legfelső katonai és politikai szintjén egyaránt" - mondta Élijahu Vinograd nyugalmazott bíró, a testület elnöke jeruzsálemi sajtótájékoztatóján. A háború egyértelmű győzelem nélkül ért véget, és nem adott hatékony választ a libanoni Hezbollah síita szervezet Izrael elleni rakétatámadásaira. Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt ugyanakkor Izrael érdekeinek "tisztességes felmérése" vezérelte - közölte Vinograd először és utoljára említve meg közvetlenül Olmertet.

© AP
A Hezbollah elleni háború utolsó napjaiban indított szárazföldi offenzíva "nem érte el céljait", nem javított Izrael tűzszünet előtti helyzetén, a hadsereg nem volt rá felkészülve. A "komoly hibákért" a politikai és katonai vezetést terheli a felelősség. A hadművelet azonban "csaknem nélkülözhetetlen volt, megindítása nem volt hiba" - mondta Vinograd a zsúfolásig megtelt előadóteremben. A hadműveletben 33 izraeli katona esett el 60 órával azelőtt, hogy az ENSZ-közvetítéssel létrejött tűzszünet augusztus 14-én életbe lépett.

"Súlyos hiba volt távozási stratégia nélkül háborúba lépni" a jelentés szerint, amely többször is kiemeli a katonai és politikai irányítás "hiányosságait", különösen a szárazföldi erőknél. "A bizottság nem vont le személyi következtetéseket, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenek nincsenek" - hangsúlyozta a dokumentum, amely méltatta a katonai sikereket, a hősiesség megnyilvánulásait és a fronton harcoló katonák bátorságát, főként a légierőnél.

Vinograd nem sokkal sajtótájékoztatója előtt átadta a több mint 600 oldalas jelentés egy-egy másolatát a kormányfőnek és Ehud Barak védelmi miniszternek. A dokumentum 74 politikai és katonai illetékes tanúvallomása alapján készült.

Politikai források szerint Olmert tanácsadói "elégedettek" voltak a jelentés következtetéseivel, beleértve azt a megállapítást is, hogy a miniszterelnök "ésszerűen döntött", amikor parancsot adott a végső offenzívára - a háború egyik legvitatottabb mozzanatára. Az izraeli tévé idézte Jákob Galantit, a kormányfő szóvivőjét, aki szerint a miniszterelnöki hivatal "megkönnyebbült sóhajjal" fogadta a jelentést. 

Olmert tudatta: nem tervezi lemondását. "Nem lesznek előre hozott választások" - jelentette ki Ronni Bar-On pénzügyminiszter, az Olmert vezette Kadima párt tagja közvetlenül azelőtt, hogy az ötfős bizottság közzétette megállapításait. "A kormányfő szilárdan kitart álláspontja mellett. Semmilyen nyomásgyakorlási kampány nem fog ezen változtatni" - tette hozzá.

A libanoni háborúról áprilisban kiadott, ideiglenes jelentés után Amír Perec akkori védelmi miniszter, Dan Haluc tábornok, a vizsgált időszak vezérkari főnöke, az északi frontvonal parancsnoka és két hadosztályparancsnok lemondásra kényszerült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melléklet

Libanoni háború

Izrael szárazföldi, légi és tengeri hadműveletet indított a libanoni Hezbollah ellen, miután július 12-én a síita mozgalom gerillái izraeli területre hatolva megöltek három katonát, kettőt pedig elraboltak. A 34 napig tartó háború során az izraeli hadsereg elfoglalta Dél-Libanont, megölt ötszáz gerillát (a Hezbollah csak 74-et ismert el). A támadásokban 1200 libanoni civil vesztette életét, az infrastruktúrában okozott kár meghaladta a 3,5 milliárd dollárt. A Hezbollah a harcok során 119 izraeli katonát ölt meg, és az izraeli városokra kilőtt több ezer rakéta 44 polgári áldozatot szedett. Az EU több tagországa is aránytalanul túlzónak ítélte, George W. Bush amerikai elnök viszont a terroristák elleni jogos önvédelemnek nevezte az izraeli hadműveletet. Az ellenségeskedésnek az ENSZ augusztus 11-én hozott 1701-es határozata vetett véget, amelynek értelmében a tűzszünet betartására 5 ezerről 15 ezerre emelték a libanoni békefenntartó erők (Unifil) létszámát, a libanoni hadsereg pedig megjelent az ország déli részén. Haszán Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője Izrael felett aratott "stratégiai és történelmi győzelemről" beszélt, míg Ehud Olmert izraeli kormányfő úgy vélte: felszámolták a dél-libanoni "Hezbollah-államot az államban". Izrael szeptemberben megszüntette Libanon légi és tengeri blokádját, ám két elrabolt katonáját nem kapta vissza.

MTI Világ

A Hezbollah erősebb, mint a libanoni háború előtt volt

A Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei visszatértek a déli országrészbe, és több rakétájuk van, mint a nyári háború előtt - véli az izraeli katonai hírszerzés. Izraelben eközben már a második tábornok mondott le a libanoni háború óta. A libanoni államfő szerint pedig a libanoni a kormány elvesztette alkotmányos legitimitását, miután lemondott öt síita miniszter.

Hét nap

LIBANONI TÜNTETÉS

Erőszakossá fajult a kedden már ötödik napja tartó ellenzéki tüntetés Bejrútban, miután egy szunnita kerületben hétfőn...