szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszországban a KGB és a maffia uralkodik – állítja Václav Havel volt cseh államfő egy szerdán megjelent lapinterjúban.

„Úgy vélem, hogy Putyin elnök kora a diktatúra egy új típusát alakította ki, amely már a maga nem feltűnő formájával is veszélyes. Érdekes, hogyan fonódik össze benne mindaz, ami a kommunizmusban és a kapitalizmusban is a legrosszabb” – jelentette ki Václav Havel abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap közölt.

"Leegyszerűsítve elmondható, hogy valójában a KGB és a maffia szövetsége került hatalomra" - szögezte le a volt cseh köztársasági elnök. Úgy véli, ezek az emberek tanultak a múltból, és számos dolgot már messziről sem csinálnak olyan feltűnő módon, mint ahogy a Brezsnyev idejében volt szokás.

A nemzetközi elismertségnek örvendő cseh emberi jogi harcos szerint ugyanakkor nincs semmi ok arra, hogy a világ ignorálja Putyin elnököt. "Nincs semmi ok arra, hogy ne fogyasszunk el egy ebédet Putyin elnökkel. Szükség van azonban arra, hogy kellemetlen kérdéseket is feltegyünk neki" - fejtette ki álláspontját Havel, aki 1989-ben a szocialista rendszer ellenzéki vezetőjéből lett Csehszlovákia, majd 1993-ban az önállóvá vált Csehország köztársasági elnöke.

A drámaíró-politikus szerint Oroszországban hagyománya van az uralkodók tiszteletének, legyen az akár cár, akár pártfőtitkár akár köztársasági elnök. Oroszország nagy problémája - s ez a nemzetközi közösséget is érinti -, hogy nem tudja pontosan, hol vannak a határai.

"Oroszország mintha nem tudná, hol kezdődik és hol végződik, s mintha ez a bizonytalanság állandóan nyugtalanságot váltana ki. Olyan fogalmakat használ, mint a 'közel-külföld' és úgy véli, hogy ami egyszer az övé volt, az tartósan, állandóan egy kicsit az övé" - jelentette ki Václav Havel. Ezzel magyarázza azt, hogy Moszkva erőteljesen ellenzi egy amerikai radarállomás Csehországba telepítését. Szerinte az oroszokat nem maga a radar zavarja, hanem az, hogy ezt egy olyan területen akarják az amerikaiak felépíteni, amelyet ők (oroszok) még mindig kissé a sajátjuknak tartanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Václav Havel kapta a cseh PEN Klub díját

Václav Havel, a világszerte ismert drámaíró és volt cseh államfő kapta az idén a Nemzetközi PEN Klub cseh tagozatának legfőbb elismerését, a Karel Capek-díjat.

MTI Világ

Havel: a világnak erkölcsi minimumot kellene elfogadnia

A világnak szüksége van egyfajta "erkölcsi minimumra", amely lehetővé tenné a nemzetek, illetve a különféle nemzetek feletti, nemzetközi csoportosulások együttélése alapszabályzatának a megfogalmazását - jelentette ki Václav Havel volt cseh államfő Prágában a Fórum 2000 nemzetközi konferencia megnyitóján elhangzott beszédében.

MTI Világ

Havel szabadulna Klaustól

Václav Havel cseh exállamfő azt szeretné, ha Václav Klaus jelenlegi elnök helyett az ellenzéki szociáldemokraták, a koalíciós zöldek és néhány független szenátor által támogatott Jan Svejnart, Egyesült Államokban élő neves cseh közgazdászprofesszort választanák meg februárban a Cseh Köztársaság elnöki tisztségébe.

MTI Világ

Havel: fasizmus fenyegeti a posztkommunista országokat

Egy új jelenség, a neonácizmus avagy a lappangó fasizmus veszélyezteti a posztkommunista világot - jelentette ki Václav Havel, Csehszlovákia, illetve Csehország volt elnöke vasárnap annak kapcsán, hogy a cseh rendőrség május 1-jén durván bántalmazott egy neonáci tüntetés ellen tiltakozó nőt.

MTI EU

Havelék gyors fellépést követelnek Észak-Korea jogsértései miatt

Haladéktalanul fel kell lépnie a nemzetközi közösségnek annak érdekében, hogy az észak-koreai kormány leállítsa az emberiesség, a saját népe elleni bűncselekményeket - sürgeti Václav Havel volt cseh elnök, Kjell Magne Bondevik egykori norvég miniszterelnök, valamint Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író.