szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerdán elrendelte Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök letartóztatását a Dárfúrban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

A testület ezzel eleget tett az ICC főügyésze, Luis Moreno-Ocampo indítványának. A 2002-ben létrehozott büntetőbíróság történetében ez az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő államfő ellen ad ki letartóztatási parancsot. A szudáni elnök tagadja a terhére rótt bűncselekményeket. Korábban jelezte, hogy nyugati államok összeesküvésének tekinti az esetleges letartóztatási parancsot.

Moreno-Ocampo azzal vádolta Besírt, hogy 2003 óta népirtásszerű műveleteket szervezett országának nyugati térségében, Dárfúr körzetében. A főügyész szerint 135 ezerre tehető a halálos áldozatok száma: közülük mintegy 100 ezer éhezés és járványok miatt halt meg, 35 ezret viszont megöltek.

A letartóztatási parancs mindazonáltal nem tartalmazza a népirtás vádját, mert annak igazolására nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték. A bírák egy része szerint azt nem lehet bizonyítani, hogy a művelet egy bizonyos csoport ellen irányult, márpedig ez lenne a népirtás egyik ismérve.

A vádpontok között gyilkosság mellett nemi erőszak, kínzás és fosztogatás is szerepel. A főügyész szerint a vádnak erős érvei vannak, és a per során több tucatnyi tanút fog felsorakoztatni. Moreno-Ocampo értésre adta ugyanakkor, hogy kételyei vannak a vádlott kézre kerítésével kapcsolatban.

Szudán korában jelezte, hogy nem működik együtt a törvényszékkel, amely a háborús bűnöket vizsgáló első állandó bíróság a világon. Besír életfogytiglani büntetést is kaphat, ha kézre kerül, és a pert sikerül lefolytatni.

Néhány ország diplomatái korábban aggodalmukat fejezték ki, hogy a letartóztatás elrendelése újabb erőszakhoz vezethet a térségben. Nyugati államok azt is jelezték, hogy készen állnak állampolgáraik kimenekítésére, ha válsághelyzet fenyeget.

A dárfúri konfliktus azzal kezdődött, hogy az arab többségű országot régóta sújtó polgárháború részeként a déli régiókban élő nem arab (nilóta néger) csoportok fegyveres akciókat indítottak a kormány ellen, politikai képviseletük javítása és az általuk lakott térségek fejlesztése érdekében. A kartúmi kormányzat válaszként arab milíciákat mozgósított. A konfliktus miatt - becslések szerint - a százezres nagyságrendű halálos áldozat mellett több mint két és félmillióan elvesztették otthonukat.

A hivatalosan 2002-ben felállított büntetőbíróság - amely más nemzetközi háborús törvényszékekkel ellentétben független az ENSZ-től - Szudán mellett eddig Kongóban, Ugandában és a Közép-afrikai Köztársaságban indított vizsgálatokat, de az első per csak ez év elején kezdődött. A bíróság munkáját több mint száz ország támogatja, de például az Egyesült Államok nem ismeri el az ICC joghatóságát, mert attól tart, hogy a terrorellenes harcban egyes érintett állampolgárait szintén a testület elé állíthatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Visszavitték Szudánba az elrabolt európai turistákat

Egy magas rangú szudáni külügyi tisztviselő szerint visszavitték Líbiából Szudánba az egy hete Egyiptomban elrabolt 11 európai turistát és 8 egyiptomi kísérőjüket, és úgy tűnik, az egyiptomi határ felé tartanak.

MTI Világ

Politikai válság Szudánban

Politikai válságot okozott a szudáni kormányon belül a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) való együttműködés kérdése, és az afrikai országban még nagyobb felfordulást okozhat, ha az ICC népirtás és háborús bűnök elkövetése címén valóban vádat emel és elfogató parancsot ad ki Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni államfő ellen - jelentette ki csütörtökön a szudáni külügyminiszter.

Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Kijutott a világbajnokságra a női kézilabda-válogatott

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Kásler: Járványellenes nemzeti programot kell kidolgozni

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet

Nagy bejelentés a Facebooktól: elérték a nettó karbonsemlegességet