szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az április elsejei tréfálkozás eredetéről csupán homályos információk állnak rendelkezésre. Nincs olyan hiteles utalás, amely egyértelműen rávilágítana, mikor kezdték el az emberek egymást ugratni a tavaszi hónap első napján. A hvg.hu összeállításában a Museum of Hoaxes alapján néhány emlékezetes áprilisi tréfáról írunk.

A legismertebb eredetverzió szerint az április elsejei tréfálkozások a naptárreformokhoz kapcsolhatóak. A régi francia naptár szerint az esztendő április 1-jén kezdődött. Ezen a napon az ismerősök ajándékokkal lepték meg egymást. IX. Károly király 1564-ben elrendelte, hogy az esztendőnek azontúl január 1-jén kell kezdődnie. Az ajándékozások időpontja is áttolódott január elsejére, de a régi évkezdet még sokáig kísértett az emberek emlékezetében. Idővel az április elsejei ajándékozgatás elsorvadt, ajándékok helyett inkább tréfákat küldtek, és végre kialakult az a szokás, hogy a hamis évkezdetet hamiskodással ünnepelték meg. Ez az elmélet azonban nem tisztázza, hogy az ünnep miként terjedt el olyan protestáns országokban, mint Németország, Skócia vagy Anglia. Ezek az államok ugyanis csak a 18. század végén változtatták meg naptáraikat, ám ekkor az áprilisi tréfa már egész Európában ismert volt.

Az egymás megtréfálásának, ugratásának szentelt népi ünnepekről korábbról is van tudomásunk. Egyes feltevések szerint az április elsejei tréfák gyökerei a háború istene, Mars tiszteletére rendezett római "bolondok ünnepére" vezethetők vissza, mások szerint eredetét Indiában kell keresni.

A régi rómaiaknál a tél ünnepe, a december végén rendezett Szaturnália alatt az emberek táncoltak, mulattak és igyekeztek egymást megviccelni. Gyakran megajándékozták egymást, a rabszolgáknak pedig megengedték, hogy úgy tegyenek, mintha ők parancsolnának a gazdáiknak. Az időszámítás utáni 4. századra a Szaturnália egybeolvadt az új esztendő ünneplésével, a hagyományai pedig ötvöződtek a karácsonyi szokásokkal.

Indiában a Holi nevet viselő esemény ad helyt a kötetlen tréfálkozásnak. A színek fesztiváljának is nevezett ünnepen az utcákon hömpölygő tömeg tagjai színes porokat szórnak egymásra. A Holit a hindu Phalguna hónapban esedékes holdtöltekor ülik meg (ez általában február végére, március elejére esik). Európa északi részén a humor kelta istenét, Ludot ünnepelték, számos helyi – főként druida – szokás betartásával.

A középkorban a Szaturnália utódjaként kialakult Festus Fatuorumot (Bolondok lakomáját) ünnepelték. Ezen a napon – főként Franciaországban – az emberek megválasztották az ünnep pápáját, és templomi rituálék paródiáját adták elő. Az egyház természetesen mindent megtett, hogy betiltsa a Bolondok lakomáját, ennek ellenére a szokás a 16. századig fennmaradt. Miután sikerült elnyomni ezt az ünnepet, a tréfamesterek a francia nyelvterületen elterjedt Mardi Gras karneválra tartalékolták ugratásaikat.

Krisztus Pilátus előtt - bibliai gyökerei
is lehetnek április bolondjának
© AP
Számos kutatás irányult arra, hogy a bolondok napjának bibliai eredetet keressen. Két változat is létezik. Az egyik Noé története, aki állítólag egyszer idő előtt küldte el a szárazföld felkutatására kiszemelt galambot, és így annak vissza kellett térnie a bárkára. A másik verzió Jézust említi, akit Pilátustól Heródes színe elé vittek, majd ismét vissza. Az angol nyelvben a régies „Pilátustól Heródeshez küldeni valakit” kifejezést akkor használják, ha valakit sikeresen felültetnek, bolondot csinálnak belőle.

A brit folklór a bolondok legendás városához, Gothamhez köti április elsejét. Eszerint a XIII. században azok az utak, amelyeken a király végighajtott, köztulajdonná váltak. Gotham lakói szerették volna elkerülni, hogy az uralkodó betegye a lábát szeretett városukba, ezért egy kitalált történettel próbálták távol tartani. Amikor ennek A híre eljutott a palotába, a király elküldött egy futárt Gothambe, hogy magyarázatot követeljen a lakóktól. A futár döbbenten tapasztalta, hogy a várost kizárólag bolondok lakják, akik fedetlen kalitkákkal próbálnak madarat fogni, és egyéb értelmetlen dolgokkal múlatják az időt. Természetesen nem tudta, hogy a lakók előre kitervelt cselszövésének esett áldozatul, és megvitte a hírt az uralkodónak. A király elhitte a történetet, s úgy döntött, Gotham lakóit nem sújtja büntetéssel a bolondságuk miatt. A legenda szerint április elseje ennek az ugratásnak állít emléket.

Az antropológusok és kultúrtörténészek a szeszélyes tavaszi időjárásnak tulajdonítják az ünnep kialakulását, amikor az emberek a természet meglepetéseit utánozva viccelték meg egymást. Franciaországban a folyókban és patakokban a tavaszi ívást követően megszaporodó halak ihlették április bolondjának a nevét. A legenda szerint a fiatal halakat könnyen csapdába lehetett csalni egy egyszerű horog és csali segítségével, ezért a franciák a mai napig Poisson d’Avril (áprilisi hal) névvel illetik azt, akit sikeresen felültetnek egy tréfával. Gyakran csokoládéból készült halakkal is megajándékozzák egymást április elsején.

Svájci spagettitermés

 
A BBC tekintélyes Panorama című hírműsorában 1957-ben bejelentették, hogy a gyenge tél és a rettegett spagettizsizsik kiirtásának köszönhetően a helyi parasztok legnagyobb örömére nagyon jó volt a svájci spagettitermés. A hírt televíziós bejátszás kísérte, ahol a svájci parasztok a fákról húzzák le a hatalmas spagettiszálakat. A híradást követően nézők tömege érdeklődött arról, hogyan kell spagettifát ültetni. A kérdésekre a BBC diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy „tegyünk egy szál spagettit paradicsomszószba, és reméljük a legjobbakat”.   

Nejlonharisnyás tévé

1962-ben még csak egy televíziós csatorna volt Svédországban, és az is fekete-fehérben sugározta műsorait. A csatorna technikai szakértője, Kjell Stensson megjelent a hírekben, és bejelentette, hogy hála egy nemrég kifejlesztett technológiának, mostantól minden néző a fekete-fehér tv-készülékén is színesben nézheti a csatornát. Mindössze egy nejlonharisnyát kell a készülékre húzni – magyarázta Stensson. A híradás után több százezer ember próbálta ki „az új technológiát”. A történethez tartozik, hogy Svédországban 1970. április elsejével kezdtek színesben sugározni tévéműsort.

A balkezes Whopper

Az USA Today című amerikai lapban a Burger King 1998-ban egy teljes oldalon hirdette legújabb termékét, a Left Handed Whoppert, a 32 millió amerikai balkezesnek szánt hamburgert. A hirdetés szerint az új Whopper ugyanazt tartalmazta, mint a hagyományos (paradicsomot, salátát, stb-t), de alkotóelemeit a balkezes fogyasztók miatt 180 fokkal elfordították.  Másnap a Burger King elárulta, hogy a hirdetés csupán tréfa volt, ennek ellenére több ezer fogyasztó kereste fel éttermeiket, az új szendvicset kérve. Persze a többség maradt a már megszokott „jobbkezes” változat mellett.

Baseball, harang, sziget (Oldaltörés)

A tibeti dobó

1985. áprilisi számában a Sport Illustrated sportmagazin hírt adott az új, hihetetlenül tehetséges baseball-játékosról, aki a jövőben a Mets csapatát erősíti majd. A sportlap szerint Sidd Finch kiváló dobójátékos, az általa elütött labda pontosan 168 mérföldes sebességgel képes repülni – azaz 65 mérföldes sebességgel gyorsabban, mint amit valaha dobtak a játékosok. Mi több, Sidd Finch korábban soha nem játszott baseballt. A hír szerint Finchet egy tibeti kolostorban tanította a dobás művészetére a nagy költőszent, Milaraspa Láma. A Mets szurkolói kitörő lelkesedéssel üdvözölték, hogy a tehetséges Finch kedvenc csapatukat erősíti majd. Valójában a legendás játékos csak a cikk írójának, George Plimptonnak az agyában létezett.

Szabadság harang

A Liberty Bell fontos amerikai
nemzeti jelkép
© AP
A Taco Bell Corporation 1996-ban bejelentette, hogy a szövetségi kormánytól megvásárolta a Liberty Bellt (a Szabadság Harangot), amit a jövőben ezért Taco Liberty Bellnek hívnak. Több száz felháborodott állampolgár tett panaszt a harangnak otthont adó philadelphiai Nemzeti Történelmi Parknál, kifejezve dühét. Mindössze akkor csillapodtak a kedélyek, amikor a cég néhány órával később bejelentette, hogy csak áprilisi tréfa volt az egész.

A sziget

1977-ben a brit The Guardian hétoldalas mellékletben emlékezett meg az Indiai-óceánban található San Serriffe állam tízéves fennállásáról. A mellékletben számos cikket közöltek e kevésbé ismert nemzet földrajzáról és kultúrájáról. Az ország két fő szigetből, Upper Caise-ből és Lower Caise-ből áll. Fővárosa Bodoni, vezetője pedig Pica tábornok. A Guardian szerkesztőségének telefonja egész nap csörgött, az olvasók még több információt szerettek volna megtudni erről az idillikus üdülőhelyről. Csak keveseknek tűnt fel, hogy a szigettel kapcsolatos minden név a nyomdász terminológiából származott.  

Nixon, pí és a súlytalanság (Oldaltörés)

Nixont elnöknek!

1992-ben a National Public Radio Talk of the Nation műsorában számolt be arról, hogy Richard Nixon újra indul az elnökválasztáson, a következő kampányszlogennel: „Nem csináltam semmi rosszat, és nem fogom újra megtenni”. Ezzel egyidőben a rádió bejátszotta Nixon állítólagos jelölési beszédét. A hírt követően hallgatók tucatjai hívták a rádiót, kifejezve dühüket és felháborodásukat. Csak a műsor második részében vált világossá, hogy a Nixon indulásáról szóló hír április tréfa, a volt elnök hangját egy komikus utánozta.

Alabama megváltoztatta a pí értékét

A New Mexicans for Science and Reason hírlevél 1998 áprilisi számában közöltek egy cikket, miszerint Alabama állam törvényhozói megszavazták, hogy a pí értéke 3.14159-ről a bibliai 3.0-ra változzon. A hír pillanatok alatt elterjedt az interneten, az alabamai törvényhozást pedig több százan hívogatták az ügyben, tiltakozva a döntés ellen.  

Súlytalanság otthon

1976-ban a brit Patrick Moore csillagász a BBC Radio 2 adásában bejelentette, hogy délelőtt 9 óra 47 perckor olyan soha vissza nem térő csillagászati jelenség játszódik majd le, amit a hallgatók saját otthonaikban tapasztalhatnak meg. A csillagász akkor elmondta: az adott időpontban a Plutó a Jupiter mögé megy, és emiatt ideiglenesen csökken a Föld gravitációs ereje. Moore szerint ha ebben az időpontban a hallgatók leugranak egy székről, akkor megérezhetik, milyen érzés a súlytalanság. 9 óra 47 perc után több száz telefonhívást kapott a rádió. A hallgatók reklamálták, hogy elmaradt a várva várt érzés. Igaz, egy nő azt állította: tizenegy barátjával együtt lebegett a szobában.

A gravitáció leküzdéséhez repülőre, vagy más nagyobb gépezetre van szükség
© AP

Viccből valóság

A Super Mario-rajongók számára
kötelező partikellék
© Thinkgeek.com
 
A ThinkGeek nevű oldal a különböző tréfás kütyük és apró ajándékok kedvelőinek egyik fellegvára. Már-már bevett szokása, hogy minden április elsején olyan termékeket mutat be, amelyek a valóságban nem léteznek. Így történt ez az "alacsony felbontású 8-bites nyakkendő" esetében is, azonban az oldal látogatóinak annyira tetszett az ötlet, hogy követelni kezdték a megvalósítását. A nyakkendőt azóta is gyártják, a videojátékok hőskora iránt lelkesedő rajongók nagy örömére.

A repülő pingvinek legendája

A tavalyi bolondok napjára készült a BBC, amikor elkezdte hirdetni a "repülő pingvineket" bemutató dokumentumfilmjét. A műsorvezető szerepében feltűnő egykori Monty Python-tag Terry Jones úgy konferálta fel a szenzációs beszámolót, hogy: "a pingvinek a hideg időjárás érkeztével nemhogy összehúzódnának, hanem valami egészen váratlan tettet hajtanak végre. Nézzék meg Önök is, ahogy ezek az állatok az Antarktisztól az Amazonas-menti dzsungelekig repülnek, hogy egy kis téli napsütéshez jussanak." Természetesen csak tréfa volt.

Helikopterből szállodát

Bár nem konkrétan április elsejére időzítették, a Hotelicopter nevű vállalkozás híre alaposan megtréfálta az újságírókat és a bloggereket, időbeli közelsége miatt ezért érdemes megemlíteni. A monumentális szovjet helikoptert 18 lakosztályos luxushotellé alakító Adam Farley-t nem sikerült utolérnie a Wired újságíróinak, azonban a szálloda weboldalának fotói részben egy olcsó szállodalánc honlapjáról származnak. Sokan arra gyanakszanak, hogy a Hotelicopter mögött rejlő igazságot éppen a bolondok napján fogják leleplezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Április elsején lecsap a féregvírus

A „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg 2008. novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és 2009. április 1-jei frissülését követően további gondokat okozhat. Mivel nem világos, hogy a várható támadás a vírusírók áprilisi tréfája, vagy általános biztonsági problémává fog válni, mindenkinek ajánlatos ellenőriznie és frissítenie számítógépe védelmi rendszerét.

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Hibrid Golden Globe ide vagy oda, a káprázatos szettek idén sem maradtak el

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem