szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A háborús bűnök és a gyilkos terrorcselekmények kivételével semmilyen törvényszegést nem lehet halálbüntetéssel sújtani Kazahsztánban egy új törvény alapján.

A Nurszultan Nazarbajev elnök aláírásával életbe lépett jogszabály szerint kegyelmet kérhet, akire rábizonyítják a halálbüntetéssel szankcionálható cselekmények valamelyikét.

A kazah vezetés keddi közleménye szerint az elnök legfőbb törekvései közé tartozik a halálbüntetés eltörlése, és Nazarbajev már 2003-ban felfüggesztette a büntetés alkalmazását.

A medzslisz, a törvényhozás alsóháza idén májusban fogadta el a halálbüntetés csaknem teljes körű megszüntetéséről szóló törvényt, áll a közleményben. Elemzők szerint a tekintélyuralmi módszerekkel kormányzó elnök az általa prioritásként kezelt intézkedéssel az ország arculatának demokratikus vonásait igyekszik hangsúlyozni, mielőtt Kazahsztán 2010-ben átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét.

A kilencvenes évek eleje óta Nazarbajev irányítása alatt álló közép-ázsiai ország az első volt szovjet tagköztársaság, amely betöltheti a mindenekelőtt a demokrácia és az emberi jogok ügyének előmozdításán dolgozó szervezet elnöki tisztét. Jogvédők követelik, hogy az asztanai kormány garantálja a vallás- és véleménynyilvánítás szabadságát, mielőtt átveszi az EBESZ vezetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap gazdaság

Kazahsztán

Kazahsztán 3,4 milliárd dollárt pumpál az ország négy legnagyobb bankjába - és ezzel 25 százalékos tulajdonhoz is...

MTI Világ

Internetcenzúra-törvény Kazahsztánban

Az ellenzékiektől való félelmében az internetet állami cenzúra alá rendelő törvényt vezetett be a kazahsztáni vezetés szerdai orosz sajtóhírek szerint.

MTI Világ

Szimulált atomrobbantást vizsgáltak Kazahsztánban

A fegyverzetellenőrzés történetének legnagyobb szabású helyszíni gyakorlatát hajtották végre a nukleáris fegyverkísérletek teljes tilalmát elrendelő Átfogó Atomcsendszerződés szervezetének (CTBTO) ellenőrei a kazahsztáni Szemipalatyinszk körzetében, ahol egykoron a szovjet atomrobbantási kísérleteket végezték.

MTI Gazdaság

Kazahsztán a bárkinek hajlandó kőolajat és gázt szállítani

Kazahsztán kész kőolajat és földgázt szállítani a világ bármely országába - mondta Uralé Muhamedzsanov, a kazah parlament elnöke szerdán a Szili Katalinnal folytatott tárgyalása után. A magyar házelnök szerint a hasonló kétoldalú találkozók segíthetnek előbbre vinni a Nabucco-gázvezeték ügyét.