szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyszabású manipuláció volt, ahogyan Pozsony tájékoztatást adott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontjáról - állítja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK).

Miroslav Lajcák és Marek Madaric, a külügyi, illetve a kulturális tárca vezetője keddi rendkívüli sajtóértekezletükön azt állították, hogy Knut Vollebaek,  az EBESZ kisebbségi főbiztosa a nyelvtörvény-módosítás vitájában teljes mértékben Pozsonynak adott igazat.

"A keddi sajtótájékoztató egy nagyszabású manipuláció volt a két miniszter részéről. Lehet egyébként, hogy Lajcák külügyminiszter részben vétlen a dologban, valószínűleg a szlovák küldöttség tájékoztatta félre, vagy értette félre Vollebaekék üzenetét. Ezzel együtt a hatás úgy volt kiszámítva, mint a Malina Hedvig (a 2006-ban Nyitrán megvert magyar diáklány) ügyében rendezett hírhedt sajtótájékoztató esetében: hogy az emberek elhiggyék az első bombasztikus változatot" - olvasható abban a közleményben, amelyet Petőcz Kálmán adott ki az SZMK nevében. A közleményt a Bumm.sk és a Paraméter.sk szlovákiai magyar hírportálok hozták nyilvánosságra.

"Ugyanakkor a diplomáciai szokásjog felrúgásaként lehet értékelni azt, hogy egy folyamatban lévő tárgyalássorozat közben tájékoztatta az egyik fél a közvéleményt, mégpedig elferdítve a tényeket, ráadásul visszaélve azzal, hogy az EBESZ-főbiztos mandátuma a bizalmasságon alapul, tehát ő csendes diplomáciát követ" - jegyezte meg Petőcz.

"Az EBESZ állásfoglalása egyáltalán nem arról szól, hogy a szlovák nyelvtörvény maga a tökély. Éppen ellenkezőleg: magát a célt (mármint a nyelv védelmét) legitimnek tartja, ám több pontban is bírálja a jogszabályt. Javasolja, hogy végrehajtó rendelkezésekkel pontosítsák, a félreértelmezhető rendelkezéseket pedig a jövőben módosítsák. Egyértelműen kiáll továbbá amellett, hogy a Kisebbségi Nyelvhasználati Törvény hatáskörét összhangba kell hozni az államnyelvtörvény hatáskörével, sőt javasolja, hogy Szlovákia dolgozzon ki és fogadjon el, a kisebbségekkel való konzultációk után, egy átfogó kisebbségi törvényt, amely rendezné a kisebbségek jogállását. Mindezt a kormány képviselői elhallgatták" - húzta alá Petőcz.

Rámutatott arra is, hogy a szlovák külügyminisztérium nem a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról kialakított EBESZ-vélemény teljes szövegét tette fel honlapjára. "A részletes indoklás és az ajánlások még csak ezután következnek. Bár a nyilvánosságra hozott szöveg maga is cáfolja azt, amit Madaricék kedden elmondtak" - jegyezte meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az EBESZ a konzultációs folyamatot nem tekinti lezártnak, és további tárgyalásokat kezdeményez.

A szlovák nyelvű pozsonyi sajtó szintén azt írta, hogy a két miniszter nem tolmácsolta teljesen korrektül a főbiztos álláspontját. A TA3 szlovák hírtelevízió szerint a főbiztos állásfoglalásában, amelyet a pozsonyi tárca angol nyelven közzé is tett a honlapján, több kifogást és ajánlást is megfogalmazott a nyelvtörvénnyel kapcsolatban. A televízió szerint Vollebaek egyebek között bírálta a jogszabály nem egyértelmű megfogalmazásait, a pénzügyi bírság kiszabásának szabályait és a kisebbségi nyelvhasználat településenként 20 százaléknyi lakosságarányhoz kötött határát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Szlovákia, a nyelvrendőrállam

Döbbenetes (és szellemiségében Ceausescu kisebbségpolitikájára hajazó módszerű), hogy ezután a magyar orvos az ugyancsak magyar páciensével akkor is csak szlovákul beszélhet, ha ezt egyikük sem akarja vagy kívánja. Ugyanígy szürreális, hogy egy művészeti rendezvény konferansziéjának akkor is muszáj szlovákul is eldarálnia poénos vagy bölcselkedő mondatait, ha erre semmiféle igény nincs, mivel a nézőközönség színmagyar. Vagy, hogy minden emléktábla szövegéhez minisztériumi láttamozás kell.

MTI Itthon

Szili elküldte a szlovák nyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt, a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének – jelentette be az Országgyűlés Sajtóirodája. Robert Fico, szlovák miniszterelnök elutasította a négy magyar parlamenti párt közös nyilatkozatát.

Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant

Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött