szerző:
MTI

Tovább élezte a német hadsereg afganisztáni szerepvállalását övező vitát a közelgő parlamenti választások előtt, hogy néhány hete éppen egy német parancsnok kérésére végrehajtott NATO-légicsapás számos polgári áldozatot követelt Kunduz tartományban. Többen már a német csapatok mielőbbi hazahívását szorgalmazzák, egy elhamarkodott kivonulás esetleges veszélyes következményeivel azonban sokan nincsenek tisztában.

Afganisztán történelméből világosan látszik, hogy a közép-ázsiai országban indított katonai akciók eddig kivétel nélkül kudarcra voltak ítélve: Nagy Sándor óta egyetlen külföldi hatalomnak sem sikerült tartósan megvetni a lábát az országban. Legutóbb, mielőtt a tálibok hatalomra jutottak volna, a Szovjetunió élt át közel egy évtizedes katonai katasztrófát Afganisztánban.

A Hindukus-hegység országában a helyzet ma is rendkívül ingatag. Nyugati politikusok nem hangsúlyozták elégszer, hogy a NATO jelenlegi misszióját a saját biztonságunk, azaz Európa és Németország terrorizmussal szembeni biztonsága érdekében indították. A jelmondat, hogy "Afganisztán legyen az afgánoké" természetesen helytálló: az afgánok feladata, hogy eldöntsék, hogyan akarnak élni. Persze ideális lenne, ha ezt demokratikus keretek között tennék, ám ez még nagyon messze van, ha egyáltalán valaha megvalósul. 

A biztonság kérdése viszont nemcsak az afgánokra tartozik, hanem az egész világ ügyévé vált.    

Annak lehetősége, hogy a tálibok esetleg ismét hatalomra kerülhetnek, a szomszédos közép-ázsiai országoknak és Iránnak is rémálmokat okoz. Nagyon is igaz Peter Strucknak, a német szociáldemokraták frakcióvezetőjének, volt védelmi miniszternek az a mondása, hogy "Németország biztonságának védelme a Hindukusnál kezdődik" - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Egyes vélemények szerint ha kivonnák az Afganisztánban állomásozó ISAF-katonákat, illetve az ENSZ égisze alatt az országban tartózkodó más csapatokat, a tálibok hatalomra jutásuk esetén lemondanának a terror eszközéről. Hiszen elérték a céljukat: a külföldi katonák távoztak, ennél többet ők nem is akarnak - állítják az elmélet pártolói. Tálib vezetők tárgyalások során többször is utaltak erre, olykor határozottan bizonygatták is ez irányú szándékukat.

De ugyan miért mondanának le a tálibok a terrorról? A terjeszkedésre törekvő dzsihádista ideológia belső logikájából éppen ennek ellenkezője adódna, főleg egy olyan helyzetben, amikor - saját értékelésük szerint - a világ legnagyobb katonai szövetsége felett aratnának győzelmet, mint annak idején a mudzsahidek a szovjet katonák felett. Az iszlamista tanoknak mindig is fontos részét képezte "a hitetlen nyugati" nagyhatalmak - köztük az egykori Szovjetunió és a mai Oroszország - feletti diadal.        

A nyugati csapatok kivonulása teológiai síkon bizonyára a fellegekbe emelné az iszlamisták győzelmi tudatát, mivel azt a hatást keltené, hogy a tálibok a legmagasabb mennyei erők áldásával tevékenykednek. Ezenfelül az iszlám világban újra megerősödnének az iszlamista csoportok, komoly károkat okozva azoknak az - egyébként igen jelentős számú - muszlimoknak, akik nyitottak a reformokra és a modernizációra. Egy esetleges gyors kivonulás után heteken, sőt akár napokon belül megbukna Hamid Karzai kormánya, az sem kizárt, hogy az elnök merénylet áldozatává válna. Ráadásul fogadásokat lehetne kötni arról, hogy a tálibok mikor ragadják magukhoz ismét a hatalmat Kabul és az ország nagy része felett a pakisztáni pastuk, illetve az al-Kaidához hasonló radikális erők támogatásával. Omár molla vagy valaki más irányítása alatt létrejönne egy második "iszlám emirátus" vagy egy "afganisztáni iszlám kalifátus", amely akár a terrorizmus eszközeivel újabb iszlamista terjeszkedés melegágyává válhatna, és minden bizonnyal megjelennének az újabb kiképzőtáborok is. Az újfent hatalomra került tálibok első számú célpontja - közelsége révén - feltehetően a szomszédos Pakisztán lenne.

Mindazok, akik német földön a külföldi csapatok azonnali kivonulását követelik Afganisztánból - köztük például a Baloldal pártja -, bizonyára nem akarják, hogy Németország és a többi európai ország orwelli értelemben vett totális megfigyelési állammá váljon. Csakhogy ennek a lehetőségét is számba kell venniük, ha - akár kívülről, akár belülről - újabb terrorhullám érné el az országot. Összevetve azokkal a biztonsági lépésekkel, amelyek ebben az esetben szükségesek lennének, a jelenleg érvényben levő intézkedések szinte semmiségnek tűnnek. 

Az afganisztáni missziót a kezdetektől fogva nem lehetett egyszerűnek vagy kockázatmentesnek gondolni. Még sincs valós alternatíva azzal szemben, hogy a külföldi koalíció csapatai mindaddig a Hindukus országában maradjanak, amíg az afgánok nem képesek hatékonyan maguk gondoskodni saját biztonságukról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szekeres: érdekünk az afganisztáni jelenlét

Nemzeti és szövetségesi érdekeket biztosít az Afganisztánban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport megbízatásának 2010. október 1-jéig történő meghosszabbítása - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn az Országgyűlésben.

MTI Világ

Támadás érte a magyar katonai missziót Afganisztánban

Támadás érte szombaton reggel az afganisztáni Baglán tartományban állomásozó MH Tartományi Újjáépítési Csoport egyik járőrcsoportját, személyi sérülés nem történt - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

MTI Világ

Kudarccal végződhet az afganisztáni küldetés

Ha nem növelik a csapatok létszámát, kudarccal végződhet az afganisztáni küldetés az ázsiai országban állomásozó nemzetközi erők amerikai parancsnoka szerint - jelentette a The Washington Post hétfői számában.

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci

Német tudósok: jobban szennyez a Tesla, mint egy dízel Merci

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

Androidos? Problémás alkalmazásokra bukkantak, az egyik a netet és az aksit is szívta

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

A Notre-Dame méhei is túlélték a tüzet

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk