szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Afganisztánban megkezdődött az augusztusi elnökválasztáson leadott, csalások és szabálytalanságok miatt gyanúsnak bizonyult szavazatok újraszámlálása.

Az afgán választási bizottság és a csalásokat kivizsgáló testület, az ENSZ által támogatott panaszbizottság pénteken közleményben tudatta: abban állapodtak meg, hogy a 3063 gyanús szavazókörben leadott szavazatoknak csak mintegy 10 százalékát számolják újra. A cél az, hogy felgyorsítsák az elnökválasztás hivatalos végeredményének megállapítását.
  
A folyamat csütörtökön hivatalosan is megkezdődött azzal, hogy az elnökjelöltek képviselőinek és megfigyelőknek a jelenlétében külső választási szakértők szúrópróbaszerűen kiválasztottak 313 szavazóurnát ellenőrzésre. Grant Kippen, a panaszbizottság kanadai vezetője közölte, hogy a hibaküszöb ezzel az eljárással kevesebb mint egy százalékpont.
  
A szeptember 16-án kihirdetett nem hivatalos végeredmény szerint Hamid Karzai leköszönő államfő nyerte meg az elnökválasztást a szavazatok 54,6 százalékával. Legjelentősebb ellenfele, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter a voksok 27,8 százalékával került a második helyre. A szavazásra jogosultaknak mindössze 38,7 százaléka járult az urnák elé augusztus 20-án.
  
Az eredmény azonban mindaddig nem lesz végleges, amíg a panaszbizottság rá nem bólint. A testület előbb arra utasította az afgán választási illetékeseket, hogy ellenőrizzenek minden gyanús szavazókört és számolják újra a szavazatokat. Mivel azonban ez hónapokig eltarthatott volna, a mintavétel mellett döntött a bizottság. Ezzel a módszerrel két hét alatt végezhetnek az újraszámolással és kihirdethetik a hivatalos végeredményt. 
  
A szavazatok több mint 50 százalékának megszerzésével Karzai már az első fordulóban bebiztosította győzelmét. Ha azonban a gyanús szavazatok közül túl sokat kell érvényteleníteni, és Karzai eredménye 50 százalék alá esik, akkor ki kell írni a második fordulót. Ebben az esetben még október végéig meg kellene tartani a választást, mert a tél beköszöntével az ország északi részének jelentős része járhatatlanná válik. Ha tavaszra húzódna el a második forduló, az hónapokig tartó hatalmi vákuumot jelentene, ami viszont a tálib lázadók malmára hajtaná a vizet.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírushoz hasonlított egy ázsiai együttest, nem győzött utána bocsánatot kérni

A koronavírushoz hasonlított egy ázsiai együttest, nem győzött utána bocsánatot kérni

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Hamarosan elkezdhetik oltani az időseket az AstraZeneca-vakcinával a németek

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni

Ferenc pápa Rómában, pápaként kíván meghalni