szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítették Kim Dzsong Il hatalmát Észak-Koreában egy alkotmánymódosítás eredményeként - közölte hétfőn a dél-koreai országegyesítési minisztérium.

Jóllehet az észak-koreai vezető hatalmához eddig sem férhetett kétség, de az új alkotmány az esetleges téves értelmezés elkerülése érdekében leszögezi: Kim a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként "a legfőbb vezető, a hadsereg legfelsőbb parancsnoka és az egész ország irányítója".

Noha a legfőbb vezető elnevezésű tisztséget már Kim 1994-es hatalomra kerülésével megteremtették, az 1998-tól ez év áprilisáig érvényben volt alkotmányban csak az a kitétel szerepelt, hogy a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke irányítja az államügyeket.

Az alkotmánymódosítást még áprilisban hajtotta végre Phenjan, de ez a tény csak most vált ismertté a dél-koreai kormány révén. Áprilisban tért vissza Kim a nyilvánosság elé hosszú szünet után, aminek oka sokak meggyőződése szerint az volt, hogy tavaly augusztusban agyvérzést szenvedett. Észak-Korea Kim visszatérése után hajtotta végre azt a kísérleti atomrobbantást, amely miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókkal sújtotta az országot. A kísérlet után vált ismertté, hogy a legfőbb vezető kijelölte harmadik fiát utódjául.   

A módosított alkotmány előírja "a munkások, a parasztok és a dolgozó értelmiségiek emberi jogainak védelmét és tiszteletben tartását is", pedig kevés olyan ország van, ahol annyira semmibe vennék ez emberi jogokat, mint Észak-Koreában. Az előző alkotmány csak azt írta elő, hogy "védeni" kell ezeknek a társadalmi rétegeknek "az érdekeit".  

Viszont nincs az alkotmányban semmilyen hivatkozás a kommunizmusra, amely pedig a fő ideológia volt Észak-Korea Kim Ir Szen általi megalakításában. Egy tisztségviselő azzal magyarázta e hivatkozás hiányát, hogy a kommunizmus eszményeit szerinte "nehéz teljesíteni".

Egy másik magyarázat az lehet, hogy a kommunista ideológia helyét gyakran már Kim Dzsong Il saját fő alapelve, a hadsereg mindenek felettisége váltja fel. Szakértők szerint erre (a "szongun" politikájára) azért van szüksége a legfőbb vezetőnek, hogy a nagyarányú védelmi kiadások szükségességével lehessen magyarázni a gazdaság katasztrofális állapotát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem oltanak orosz vakcinával Ausztriában, amíg nincs meg az uniós engedély

Nem oltanak orosz vakcinával Ausztriában, amíg nincs meg az uniós engedély

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába