szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei szerdán Luxemburgban üléseznek. A tanácskozáson, amelyen megvitatják az unió közös álláspontját a 2009. decemberi koppenhágai klímacsúcsra, magyar részről Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) államtitkára vesz részt - közölte a KVVM kedden.

Az ülésen a miniszterek megvitatják az unió közös álláspontját a 2009. decemberi koppenhágai klímakonferenciára, amelynek célja, hogy tető alá hozza a 2012 utáni időszakra vonatkozó nemzetközi éghajlat-változási egyezményt.

Az Európai Unió (EU) Környezetvédelmi Tanácsának luxemburgi ülésén napirendre kerül még az öko-hatékony gazdaságra való áttérés és az elektromos és elektronikus berendezésekben alkalmazott veszélyes anyagok korlátozásának kérdése is - tájékoztatott a minisztérium.

Három lényeges pontban kell még dönteniük a tagállamoknak a Koppenhága előtt: az EU 2050-re vonatkozó kibocsátás-csökkentési céljában, a nemzetközi légiközlekedés és tengeri szállítás kérdéskörében, illetve abban, hogyan kezeljék a széndioxid-kvóta többletet.

Magyarország különösen fontosnak tartja az ambiciózus kibocsátás-csökkentési célokat, mind közép-, mind hosszútávon. Az EU kezdeményezte a nemzetközi légiközlekedés és tengeri szállítás bevonását a megállapodásba, amelyet Magyarország is támogat. A két ágazat üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésének pontos mértékével kapcsolatban még folynak a tárgyalások. A harmadik kérdésben Magyarország számára a széndioxid-kvóta többlet méltányos kezelése és a kiotói célok korai teljesítésének elismerése a fő cél. A későbbi megállapodásnak szükséges tartalmaznia olyan elemeket, amelyek elősegítik az erős karbon piac működését, és biztosítják, hogy annak bevételeit a fenntartható fejlődés érdekében használják fel - olvasható a szaktárca közleményében.

A miniszterek várhatóan elfogadják az öko-hatékony gazdaságról szóló tanácsi következtetéseket. Az öko-hatékony gazdaság alapvető célja, hogy az életminőség javulása az energia, valamint a természeti erőforrások iránti igény egyidejű csökkenésével valósuljon meg, miközben minimális az ökológiai rendszerekre és az éghajlatra kifejtett kedvezőtlen hatások. A tervezet kiemeli, hogy az öko-hatékony gazdasággá való átalakulás előmozdítja az EU hosszú távú versenyképességét.

Az ülésen a miniszterek vitát folytatnak az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól, valamint ezen berendezések veszélyes anyag tartalmának korlátozásáról szóló uniós irányelvek módosításáról. Az irányelv célja, hogy bizonyos anyagok - például az ólom, a higany, a kadmium, vagy a króm - felhasználását kerüljék a gyártók az elektromos és elektronikus berendezésekben, azért, hogy azok hulladékait megfelelő módon lehessen újrahasznosítani vagy ártalmatlanítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban