szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországra kíván látogatni két bolíviai ellenzéki képviselő, akik tagjai voltak annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely a Rózsa-ügyet és az április 16-i kommandós akciót vizsgálta.

Bernardo Montenegro és Pablo Banegas bolíviai ellenzéki képviselők jelezték: Magyarországra kívánnak látogatni, és hétfőn a dublini magyar nagykövetségen vízumkérelmet nyújtottak be, amelyet ki is állítottak részükre - olvasható a külügyminisztérium közleményében.
   
Mint írták, a képviselők magyarországi programjának előkészítése folyamatban van. Bernardo Montenegro és Pablo Banegas képviselőket  csütörtökön fogadja a konzuli szolgálat vezetője a Külügyminisztériumban. A megbeszélésen jelen lesz az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselője is.
   
A Külügyminisztérium "kezdettől fogva megkülönböztetett figyelemmel kíséri e sajnálatos incidens alakulását, amely egy magyar-bolíviai állampolgár és egy magyar nemzetiségű román állampolgár életét követelte, valamint egy magyar állampolgár letartóztatásához vezetett" - olvasható.
   
Leszögezték, a magyar konzuli szolgálat minden rendelkezésre álló eszközzel és csatornán igyekszik érvényesíteni a fogvatartott Tóásó Előd érdekvédelmét, és biztosítani azt, hogy fogvatartásának körülményei megfeleljenek a nemzetközi normáknak.
   
Mint írták, ezen erőfeszítések közé illeszkedett Balázs Péter november 13-án bolíviai partneréhez, David Choquehuanca Céspedes külügyminiszterhez eljuttatott levele, amelyben a fegyveres akció ügyében kérte a bolíviai külügyminiszter közbenjárását. A magyar diplomácia vezetője a magyar konzuli szolgálat számára aktuális és részletes tájékoztatást kért a nyomozás állásáról, eredményeiről, és arról, hogy az ügyben letartóztatott magyar állampolgár fogvatartásának körülményei megfelelnek-e a nemzetközi előírásoknak - zárul a közlemény.
   
A bolíviai belbiztonsági kommandósok április 16-án számoltak fel egy állítólagos terrorista csoportot: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt agyonlőtték a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A magyar állampolgárságú, szintén szovátai Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.
   
A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai november 13-án fogadták el saját összefoglaló jelentésüket, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport mögött - jelentette akkor a bolíviai sajtó.
   
Az ottani lapok szerint a 83 oldalas jelentést az ellenzéki tagok távollétében hagyta jóvá a kormánypárti többség. Az ellenzékiek azonban nem tekintik lezártnak az ügyet. Szerintük a kormánypárt azért akarja gyorsan félretenni, mert immár olyan "kellemetlen" bizonyítékok is napvilágra kerülnek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak az érintettségére is utalhatnak.
   
A Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében Írországban tájékozódó Bernardo Montenegro és Pablo Banegas kedden Dublinban találkozott az ír kormány képviselőivel és a parlament jogi, emberi jogi és külügyi bizottságának tagjaival. A képviselők ellenmondásokat látnak a bolíviai és írországi szakértői jelentések között a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport kapcsolatai ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak