szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kanadai sajtó szerint Ottawa "komolyan fontolgatja" a vízumkényszer ismételt bevezetését Magyarországgal szemben, hogy gátat szabjon az elsősorban romák által benyújtott, egyre növekvő számú menekültkérelmek áradatának.


A Canadian HR Reporter nevű újság - amely a Canadian Press hírügynökségre hivatkozva hétfőn írt cikket a témáról - hozzátette: a vízumkényszer az Európai Unió ellenlépését válthatja ki, az EU ugyanis már a csehekkel szemben tavaly nyáron bevezetett kanadai vízumkötelezettség ellen is felszólalt.

Helyes Imre ottawai konzul elmondta: nem tud arról, hogy a kanadai kormány hivatalosan jelezte volna, vízumkényszer bevezetését fontolgatja Magyarország ellen.

A HR Reporter emlékeztetett rá: Kanada 2008 tavaszán törölte el Magyarország esetében a vízumkényszert, azóta azonban egyre többen folyamodtak az országból menekült státusért. Tavaly drámai módon növekedett a kérelmek száma, különösen sok roma nyújtott be ilyen folyamodványt. Míg a vízumkényszer eltörlése után havonta átlagban 20-40 ilyen kérelem érkezett a kanadai hatóságokhoz, tavaly ősszel már ez a szám elérte a 200-at, ezzel Magyarország bekerült azon három ország közé, ahonnan a legtöbb menekült kérelem érkezett - írta a lap.

A Canadian Press múlt hetén arról jelentett: a magyar menekültkérelmek száma tavaly annak ellenére szökött magasba, hogy a magyar és kanadai hatóságok hónapokon át egyeztettek az ügy kezeléséről.

A hírügynökség felidézte, hogy Jason Kenney kanadai bevándorlási miniszter tavaly júniusban Budapesten járt és sürgette a magyar felet, tegyen lépéseket az ügyben. A miniszter szóvivője, Alykhan Velshi akkor elmondta, hogy Kenney jelezte országa aggodalmait a menekült státust kérők növekvő száma miatt. A szóvivő egyúttal közölte, Kanada nem tervezi a vízumkényszer bevezetését, de elmondta, az együttműködést célzó erőfeszítések nem jártak konkrét eredménnyel.

Helyes nem bocsátkozik előrejelzésekbe

Helyes Imre ottawai konzul az MTI-nek hétfőn nem kívánt előrejelzésbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Kanada milyen lépéseket tervez, de kiemelte: nagyon nagy a visszaélések, a megalapozatlan kérelmek száma. Mint fogalmazott, "tény és való, hogy 2009-ben a menekültkérelmeket elbíráló hivatal egyetlen egy magyar kérelmet nem hagyott jóvá". Elmondta, a magyar diplomaták együttműködnek, állandó jelleggel kommunikálnak a kanadai hatóságokkal, egyeztetnek velük, "hogyan lehetne a folyamatot pozitívan befolyásolni".

A Canadian Press azt írta, az utóbbi három hónap adatait még nem hozták nyilvánosságra a kanadai bevándorlási hatóságok, de a kérelmek száma várhatóan tovább növekedett. A hírügynökség idézte a bevándorlási szóvivőt, aki kijelentette: egyre többen akarnak visszaélni a kanadai bevándorlási szabályokkal, és a magyar kormány felelőssége, hogy kivizsgálja a problémákat. A Canadian Press szerint a magyar kormány viszont másként látja a helyzetet. Helyes Imre a hírügynökség szerint azt mondta: a magyar kormány nem gátolja állampolgárai szabad utazását, és ha a kanadai menekültügyi rendszernek olyan kiskapui vannak, amelyeket ki lehet használni, akkor Ottawának kell kijavítani a rendszert.

A kanadai hírügynökség szerint szó van egy bizonyos törvénycsomagról, amely áramvonalasítaná a rendszert és megszüntetne több kiskaput; a csomagnak a kanadai parlamentben való tárgyalását azonban már több alkalommal elhalasztották.

A Canadian Press a torontói roma közösség szóvivőjét is idézte, aki azt mondta, Kanada nem tekintheti alaptalannak a magyar menekült kérelmeket. A magyarországi romák egy "visszataszító fasiszta újjáéledés" elől menekülnek - fogalmazott Paul St. Clair, az ottani Roma Közösségi Központ igazgatója. Szerinte Kanada nem fog odáig merészkedni, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarország ellen, s ezzel az EU ellenlépését kockáztassa, de az erről szóló fenyegetések jó elrettentő erővel bírnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!