szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Baleset történt Németország egyetlen urándúsító üzemében, a gronaui urándúsítóban, egy személyt sugárfertőzés gyanújával kórházba szállítottak - közölte pénteken az észak-rajna-vesztfáliai gazdasági minisztérium. A közlemény szerint a környék lakosságát nem fenyegeti veszély.

Véletlen egybeesés, hogy a német kormány a balesettel egy időben kezdett tanácskozást az atomerőművek működési idejének meghosszabbításáról, ami már korábban is a környezetvédők, illetve az atomenergia használatát elítélő csoportok heves tiltakozásához vezetett. Megfigyelők arra számítanak, hogy az incidens nyomán a tüntetések újabb hulláma kezdődik.
  
A hivatalos közlemény szerint a baleset csütörtök délután történt, amikor egy alkalmazott az egyik berendezés tisztítását végezte. Eközben - eddig nem tisztázott okokból - urán-hexafluorid került a levegőbe. Az urán dúsításához használt vegyület különösen veszélyes lehet akkor, ha vízzel kerül érintkezésbe. A riasztóberendezés azonnal jelzett, az illetékesek a radioaktív sugárzás által érintett termet azonnal hermetikusan lezárták. Az üzem szóvivője szerint ezzel megakadályozták, hogy a szennyezett levegő a termen kívülre terjedjen át. A környék lakosságát ezért semmifajta veszély nem fenyegeti - állítják. A gyanú szerint sugárfertőzött férfit előbb a helyi kórházba, majd a nukleáris medicina terén legilletékesebb münsteri egyetemi klinikára szállították. Vizsgálata több napot vesz igénybe, állapota kielégítő.
  
A gronaui urándúsító üzem működését egyelőre leállították, és azonnali vizsgálat kezdődött annak felderítésére, mi okozta a történteket. Egy atomerőmű-ellenes észak-rajna-vesztfáliai szervezet pénteken követelte a gronaui üzem bezárását. Várható, hogy a felhíváshoz több más tartományi és tartományon kívüli szervezet is csatlakozik.
  
A német kormány közben megtartotta első ülését az atomerőművek működési idejének meghosszabbításáról. Miközben a korábbi nagykoalíciós kormány - a szociáldemokrata párt (SPD) nyomására - még úgy foglalt állást, hogy a nukleáris erőműveket 2020-ig fokozatosan bezárják, az új - konzervatív-liberális - kabinet már az atomenergia hosszabb távú alkalmazása mellett tette le a garast. Az atomerőművek működési idejének - 2020 utáni - meghosszabbítása szakértők szerint immár kész tény, jelenleg csupán az ehhez szükséges feltételek meghatározása folyik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!