Bono, Geldof is "megszólalt" a davosi csúcson

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A fejlett országok létező segélyalapjaikból csoportosítanák át azt a 30 milliárd dollárt, amelyet a koppenhágai csúcs után a kevésbé tehetős országok klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásához ajánlottak fel – figyelmeztetett a davosi Világgazdasági Fórumon a One kampánycsoport igazgatója.

Félig üres
© AP
A Bono és Bob Geldof által alapított kampányszervezet igazgatója, Jamie Drummond szerint a nyugati országok nem voltak őszinték a klímaváltozáshoz kapcsolódó támogatás forrásával kapcsolatban. Erre a célra ugyanis nem új összegeket, hanem egyéb, afrikai, ázsiai és dél-amerikai egészségügyi és oktatási célú támogatási alapokból elvont pénzt szánnának – írt a Guardian brit napilap.

„Itt kettős számítás folyik, a 30 milliárd dollár nem új pénz, mint ahogy a szegény országok klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásához 2020-ig felajánlott 100 milliárd dollár sem az” – idézi a lap Drummondot, aki a davosi csúcson arra buzdította a fejlett államokat, hogy „tisztázzák”, mit is tesznek pontosan. Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg a lap szerint korábban Bill Gates is, aki személyes vagyonának egy részét afrikai egészségügyi programokra költötte.

Drummond elismerte, hogy a jelenlegi recesszióban a leggazdagabb országoknak is nehezére esik újabb támogatások előteremtése. Ugyanakkor ezt szerinte újabb finanszírozási formák, források használatával át lehetne hidalni – példaként a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aranytartaléka egy részének eladását említette.

A szegényebb országok pedig addig nem vehetnek részt egy klímaváltozásról szóló megállapodás aláírásában, amíg nem állnak rendelkezésre kiegészítő források a változáshoz történő alkalmazkodásukhoz – tette hozzá az aktivista csoport vezetője.