szerző:
Folk György / Brüsszel

A tagállamokat várhatóan erősen megosztja majd az Európai Bizottság szén-dioxid-kibocsátási adóról szóló javaslata, amelyet a közeljövőben tesznek közzé - közölték brüsszeli sajtóforrások.

Vélhetően most a legmegfelelőbb az időpont arra, hogy a biztosok megkezdjék az egyeztetéseket az elmúlt években többször is felmerült szén-dioxid-kibocsátási adó létrehozásáról - mondta a European Voice-nak az adóügyekért felelős biztos szóvivője. Algirdas Semeta szóvivője úgy vélekedett, az energia-irányelv nem az a prioritás, amelyet biztosa szerint sürgősen át kell alakítani, ezért elsőként a szén-dioxid-adóról szóló hatástanulmányok befejezésén dolgoznak. Semeta a javaslatát a “következő hónapok során tervezi közzétenni” - tette hozzá.

Korábban az előző adóügyi biztos, Kovács László is foglalkozott a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatásának elképzelésével. Mivel azonban a téma 2008-ban még a jelenleginél is sokkal jobban megosztotta a tagállamokat, kénytelenek voltak ejteni a terv elővezetésének ötletét.

Szennyező, fizess!
Kovács javaslatának gerincét az az elképzelés adta, hogy egy minimális adószintet - a légkörbe kerülő szén-dioxid után tonnánként 10 eurót - határozna meg az Európai Unió. A kibocsátás szintje és a fizetendő összeg mértéke azonban a mostani javaslatban várhatóan változni fog. Semeta elképzelései szerint a most az asztalon lévő javaslatok alapján attól függően változna a CO2-adó mértéke, hogy az adott üzemanyag mennyire károsítja a környezetet. Vagyis a kevésbé energiahatékony energiaforrásokat nagyobb adóteherrel sújtanák, ezzel ösztönöve a környezetkímélő üzemanyagok és energiaforrások terjedését.

Számos tagállamban - a svédeknél, a finneknél és a dánoknál - azonban már ma is fizettetnek nemzeti szén-dioxid-adót. A franciáknál pedig tavaly született meg az erre vonatkozó törvény, a legfelsőbb bíróság azonban megakadályozta az életbe léptetését. Érvelésük szerint ugyanis a jogszabály egyenlőtlenségeket szülne és hátrányokat generálna a gazdaságban. Az EU-s szintű CO2-adó kivetésével szemben ráadásul komoly ellenállást fejthetnek ki azok a tagállamok, amelyek az adóügyek uniós szintre emelésében a nemzeti  kompetenciák sérülését látják. Ilyen állam mindenekelőtt Nagy-Britannia, amely máris kifejezte ellenvéleményét a huszonhetek egyöntetű támogatását igénylő terv kapcsán.

A fenntartható fejlődést és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák terjedését támogató szervezetek a francia bíróság érvelésével szemben éppen azt hangoztatják, hogy csakis az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatása révén közelíthet a világgazdaság az egyenlő esélyek megvalósulása felé. A radikális zöldek ennél is tovább mennek, ugyanis minden termék után megfizettetnék az előállítás és szállítás során a légkörbe juttatott CO2 értékét, ezzel komoly lépést téve a "klímaigazságosság" felé. Jelenleg ugyanis a nyugati világ polgárai átlagosan a keleti vagy afrikai lakosokra jutó kibocsátás sokszorosának előnyeit élvezik, noha nagyrészt nem fizetik meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Tizenhét millió tonna széndioxid a kéretlen e-mailek „súlya”

A kéretlen elektronikus leveleknek, a "spameknek" széndioxidban mérhető súlya évente a világban 17 millió tonna körül lehet, azaz ez a fajta levelezés Földünk levegőjét olyan mennyiségű szennyezéssel terheli, mint 3 millió gépkocsi, vagy másfél millió rendesen felszerelt háztartás.

hvg.hu Tech

Bárhonnan tisztíthatja Európa levegőjét az új széndioxid-evő gép

Szinte a boltok polcairól is összeállítható az a légtisztító berendezés, amelyet David W. Keith klímakutató és kollégái találtak fel. A széndioxid-gyűjtő berendezés a világ bármely pontján telepíthető, kapacitásának 90 százalékával képes a levegőt tisztítani - nemcsak közvetlen környezetében.

MTI Gazdaság

A profitérdek hajtja a széndioxid kereskedelmét is

Tavaly a duplájára növekedett a széndioxid kvótákkal való kereskedés a gazdasági növekedés lassulása ellenére. A Világbank szerdán közzétett elemzése szerint ennek jó része a másodlagos piacon zajlott, azaz többnyire vállalatok adták-vették a kvótákat, gyakorta tetemes haszonnal, miközben a tényleges kibocsátáscsökkenés kisebb volt az előző évinél.

MTI Itthon

Magyarország további széndioxid-kvóta eladását tervezi

Magyarország reméli, hogy a közelmúltban elindított Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) további széndioxid-kvóta eladását teszi lehetővé – nyilatkozta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a Point Carbon norvég emissziókereskedelmi hírportálnak szerdán.

Videó: Épp húzták ki a kifogott halat, amikor megjelent a cápa

Videó: Épp húzták ki a kifogott halat, amikor megjelent a cápa

Lecseréli, nem megújítja az OKJ-t a kormány

Lecseréli, nem megújítja az OKJ-t a kormány

Cseh Katalin megtört: elismerte, volt már a Velencei-tónál

Cseh Katalin megtört: elismerte, volt már a Velencei-tónál

Nagy építkezés zajlik Orbánék birtokán

Nagy építkezés zajlik Orbánék birtokán

Új remény csillant fel a hallásukat vesztett emberek számára

Új remény csillant fel a hallásukat vesztett emberek számára

A korszak, amikor úgy sem lehetett legyőzni a kétharmadot, ha több voksot szereztek nála

A korszak, amikor úgy sem lehetett legyőzni a kétharmadot, ha több voksot szereztek nála