szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok kiadta Manuel Noriegát Franciaországnak, ahol pénzmosás vádjával bíróság elé akarják állítani a volt panamai diktátort - közölték az amerikai hatóságok.

A francia igazságügyi minisztérium szóvivője Párizsban megerősítette, hogy a kiadatás folyamatban van. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő elmondta, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Washingtonban aláírta a kiadatási végzést, miután egy szövetségi bíró a múlt héten érvénytelenítette a kiadatási folyamat végigvitelét akadályozó halasztási végzést. Noriegát Miamiban feltették az Air France légitársaság egyik repülőgépére, és a volt diktátor már útban van Franciaország felé.

A 75 éves volt tábornokot, akinek hatalmát amerikai katonai beavatkozás döntötte meg 1989-ben, 40 évi börtönre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt 1992-ben az Egyesült Államokban, majd büntetését 30 évre enyhítették. A büntetés kihirdetése után néhány héttel egy amerikai szövetségi bíró hadifogolynak minősítette.

Noriegát 1999 júliusában Párizsban távollétében elítélték drogkereskedelemből származó 3 millió dollár tisztára mosásának vádjával. Párizs később beleegyezett, hogy új bírósági eljárást folytat le ügyében, az amerikai kormány pedig támogatásáról biztosította az extábornok kiadatására vonatkozó francia kérést. A volt tábornok jó magaviselete miatt 2007 szeptemberében már szabadulhatott volna az amerikai börtönből, de a francia kiadatási kérelem miatt nem nyerte vissza szabadságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Kiadja Noriegát Franciaországnak az USA

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn úgy döntött, hogy nem gátolja meg az Egyesült Államokban bebörtönzött Manuel Noriega volt panamai diktátor kiadását Franciaországnak, ahol pénzmosás vádjával akarják bíróság elé állítani.

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél

Elsodort egy nőt a megáradt Hernád Bőcsnél