szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztrália lesz a világon az első olyan ország, ahol a dohánytermékeket márkajelzés és az adott termékre utaló logó nélkül árusítják majd.

A dohányipar dühét kiváltó csütörtöki döntés értelmében 2012-től minden cigarettát szabványosított, márkajelzés nélküli fehér csomagolásban szabad csak árusítani. A dobozon nagyméretű szöveg és grafika figyelmeztet a dohányzás veszélyeire, a gyártó neve pedig az apró betűs feliratok közé kerül. Az ausztrál kormány a döntéssel egy időben 25 százalékkal, azaz 2,16 ausztrál dollárral (405 forinttal) növelte az átlagosan 30 szál cigarettát tartalmazó dobozokra kivetett jövedéki adó mértékét.

Kevin Rudd ausztrál kormányfő közölte, hogy az internetes cigarettareklámoknak is gátat kívánnak szabni, a dohányzás elleni kampányra pedig 27,8 millió ausztrál dollárt (5,2 milliárd forintot) fognak költeni.

Az Imperial Tobacco Australia kifogásolja a fehér csomagolás tervét. Álláspontja szerint a márkajelzés elvételével nemcsak a védjegyben rejlő kereskedelmi érték veszik el, hanem a vásárlók sem lesznek képesek megkülönböztetni egymástól a dohánytermékeket. Jogi szakértők szerint a márkajelzések eltávolítás miatt fizetendő kártérítések akár hárommilliárd dollárt (563 milliárd forintot) is kivehetnek az ausztrál adófizetők zsebéből. Nicola Roxon egészségügyi miniszter azonban közölte, hogy a szigorítást körültekintően és a jogi következményeket is szem előtt tartva készítik elő. 

A kormányfő által közzétett adatok szerint évente mintegy 15 ezer ausztrál hal meg a dohányzás és az ezzel összefüggő betegségekben. A dohányzás ráadásul évente mintegy 31,5 milliárd ausztrál dollár - azaz közel 6 billió forint - kárt okoz az ausztrál egészségügynek és gazdaságnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Egységesített dobozba kerülhetnek a különböző cigaretták

Egy kanadai kutatás szerint a vásárlók előnyben részesítik a világosabb csomagolású dobozokat, amelyeken a cigaretták könnyedségét sugalló kifejezések szerepelnek. A megoldást az egységes csomag jelenthetné a felmérést végző szakemberek szerint.

hvg.hu Plázs

Még mindig nem elég drága a cigi?

Magyarországon 4 százalékkal nőtt egy hónap alatt azoknak a dohányosoknak a száma, akik a gyári csomagolású cigarettáról áttértek a maguk sodorta szívnivalóra. A tény mögött nem valamiféle nosztalgikus magyarázatot kell keresni, az ok ennél jóval prózaibb: a dobozos cigaretta jövedéki adója és így ára is megemelkedett, vagyis a saját kezűleg gyártott dohányrúd kevesebb pénzbe kerül.

hvg.hu Plázs

Az ébredés utáni cigaretta árt leginkább

Az ébredés után, éhgyomorra rágyújtó emberek egészségét veszélyezteti leginkább a dohányzás, többszörös lehet náluk a tüdőrák kialakulásának kockázata - állapították meg amerikai kutatók.

hvg.hu Plázs

Egy cigi 5 és fél percet vesz el az életünkből

Minden egyes szál cigaretta elszívása öt és fél perccel rövidíti meg az életet - hangzott el a rákellenes világnap alkalmából rendezett sajtóértekezleten, amelyen arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarország világelső a tüdőrák-halálozás terén.

MTI Gazdaság

Adóemelés: ezer forint lehet egy doboz cigaretta

Ha Magyarország érvényesíti az Ecofin által 64-ről 90 euróra emelt jövedéki adót, s a jelenlegi 57 százalékról 60 százalékra emelt közterhet a cigarettánál, akkor 2018-ra a jelenlegi 550 forintos dobozonkénti átlagár átlépheti az ezer forintot – írja a Napi gazdaság szerdai száma.

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Szociális háló nélkül nagy baj lehet a munkaerőpiac átalakulásából

Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene

Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén