szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feltehetően belépett Kína területére Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt szállító páncélozott vonat - közölte hétfőn egy szöuli illetékes.

Azt mondta, hogy a különleges szerelvény befutott a határ kínai oldalán fekvő Tantung városába, és nagyon valószínű, hogy a vonaton van az észak-koreai vezető is. A szerelvényt közel 200 kínai rendőr vette körül. Már vasárnap indoklás nélkül lezárták a Tantung és Talien közötti gyorsforgalmi utat, illetve május 5-ig nem fogad vendégeket az a szálloda, ahonnan rálátni a két ország határán fekvő vasúti hídra.

Kisvártatva olyan hírügynökségi jelentések érkeztek, hogy a szerelvény továbbindult Kína belsejébe, s ezután feloldották a tantungi vasútállomás zárlatát, eltűntek onnan a katonai és rendőri erők, illetve nincs már ott a katonaság által őrzött két szerelvény sem, amelyek vélhetően biztonsági okokból az észak-koreai vezetőt szállító szerelvény előtt haladnak.

Szöuli diplomáciai forrásokból vasárnap vált ismertté, hogy Kim Dzsong Il hamarosan felkeresi Kínát. Ha helytálló a szöuli média jelentése, úgy ez Kim első külföldi útja azóta, hogy 2008-ban híre kelt: a külvilágtól hermetikusan elzárkózó ország vezetőjét szélütés érte. Az ezredforduló óta Kim Dzsong Il négyszer járt Kínában. Utoljára 2006 januárjában kereste fel a szomszédos országot, meglátogatta Kína kereskedelmi központjait.

Elemzők szerint Kim Dzsong Il pénzügyi segítséget kíván kérni Pekingtől. Kína viszont elvárja, hogy Phenjan térjen vissza az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalásokhoz, amelyeken tavaly április óta nem vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Súlyos gégegyulladásban szenved Kim Dzsong Il

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető súlyos gégegyulladásban szenved, ami vélhetően annak tudható be, hogy rengeteget dohányzik és nagy mennyiségben fogyaszt alkoholt - jelentette szerdán egy szöuli rádióállomás.

hvg.hu Világ

Észak-Korea kész a további együttműködésre az USA-val

Észak-Korea kész folytatni együttműködését az Egyesült Államokkal, hogy nézeteltéréseik közeledjenek az phenjani atomprogram körül kialakult vitában - világlott ki abból a jelentésből, amelyet a KCNA észak-koreai hírügynökség adott ki pénteken idézve a phenjani külügyminisztérium közleményét.

MTI Világ

Ajándékot küldött Kim Dzsong Ilnek az ENSZ főtitkára

Szóbeli üzenetet és ajándékot küldött Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek, akinek országát a nemzetközi közösség megpróbálja rábeszélni az atomprogramjáról korábban folytatott hatoldalú tárgyalások felújítására.

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán

Tubát fotóztak Kiskunfélegyházán

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Nyílt Facebook-csoport alakult, tagjaik a “lepattanó” vakcinákra vadásznak

Egyre több „alapbetegség” nélküli áldozatot szed a koronavírus

Egyre több „alapbetegség” nélküli áldozatot szed a koronavírus