szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Trianon-emléktáblát leplezett le a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke Pozsonyban, a városközpontban álló főposta épületén.

"Számunkra fontos a trianoni szerződés. A lényeg az, hogy továbbra is érvényben maradjon, és ne veszítsük el Szlovákiát" - jelentette ki Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke az emléktábla leleplezése után.

Az akciót az SNS kezdeményezte és finanszírozta. "A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban a Nagy-Trianon kastélyban megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és így új arcot adott Európának" - áll egyebek között a táblán.

Ezt követően egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától. "Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök" - szól az idézet. A tábla alján pedig ez áll: "A hálás szlovákok".

"Együttműködtünk a Szlovák Értelmiségiek Szövetségével, a táblát mi finanszíroztuk. Szövegét egyeztettük a történészekkel, hogy csak történelmi tények legyenek rajta" - mondta Rafael Rafaj, a párt parlamenti képviselőcsoportjának elnöke. 

Slota szerint az SNS ugyanilyen táblát állít fel Révkomáromban és Kassán is. "Kassán azért, mert a város a második világháború alatt a magyar Horthy-katonaság megszállása alatt volt. És természetesen nagyon fontos Révkomárom, amely a határon fekszik" - jelentett ki Slota. "Pénteken 14 órakor szlovák zászlókkal tüntető módon a hídhoz, a határátkelőhöz vonulunk, ahol ugyanilyen szövegű táblát leplezünk le" - mondta újságíróknak Slota. Az azt firtató kérdésekre, megkapta-e a párt a szükséges engedélyeket a táblák felállítására, Slota kitérő választ adott. "Nem értem, miért kérdeznek most ilyen lényegtelen dolgokról. Most a trianoni szerződés a lényeges" - szögezte le a koalíciós pártelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szegő Iván Miklós Tech

Legendás Trianon – interjú Ablonczy Balázzsal

A Trianon-legendák című kötet szerzőjét, az ELTE művelődéstörténeti tanszékének adjunktusát, Ablonczy Balázst a békeszerződéssel, békediktátummal kapcsolatos tévhiedelmekről kérdeztük. A beszélgetésben szó esik majd vagonlakó menekültekről, Apponyi és Teleki grófról és egy francia kalandorról is.

Szegő Iván Miklós Tech

Mementó Trianon: bankostrom, tüntetés, revolverlövések

Óriási volt a nyugtalanság az országban a Trianon előtti napokban, 1920. június elején. Egy bankot is majdnem megostromoltak Pesten, tiltakozás volt az osztrák konzulátus előtt, és az egyik demonstráción revolverlövések is dördültek. Közben osztrák, csehszlovák, szerb és román diplomáciai jegyzékek fenyegették vagy vádolták a magyar kormányt.

Szegő Iván Miklós Tech

Trianon-konferencia: meddig tartott az első világháború?

Mikor ért véget az első világháború? 1918-ban vagy 1945-ben? Nálunk mindenesetre csak 1920-ban a trianoni békeszerződéssel, de máshol is még folyamatosan zajlottak a küzdelmek az 1918-as fegyverszüneti egyezmények után. Csak néhány példa: Szovjet-Oroszország, Görögország, Törökország, Lengyelország, de a magyar-román és a magyar-csehszlovák összecsapások 1919-ben is még a térségbeli feszültségeket jelezték. Minderről a Politikatörténeti Intézet szerdai konferenciáján esett szó.