szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Konfuciusz-díjat azért alapították, hogy a "kínai nép békés szellemiségének közvetítője legyen".

Kínában saját békedíjat hoztak létre, és először csütörtökön adják át, egy nappal azelőtt, hogy Oslóban megtartják a Nobel-békedíj átadási ceremóniáját. A Nobel-békedíjat az idén Liu Hsziao-po kínai ellenzéki kapta, aki hazájában börtönben ül, és akinek a családtagjai sem utazhatnak a norvég fővárosba, hogy átvegyék helyette a díjat. Pekinget felháborította az 54 éves Liu kitüntetése, amit a Nyugat ellene irányuló manőverének minősített. Erre válaszul született meg az az ötlet, hogy Kína létrehozza saját, Konfuciuszról elnevezett békedíját.

Mint a díjat odaítélő bizottság közölte, a Konfuciusz-díjat azért alapították, hogy a kínai nép békés szellemiségének közvetítője legyen. A testület elnöke, Tang Csang-liu szerint a bizottság nem hivatalos kormányszerv, de szorosan együttműködik a kulturális minisztériummal.

A Konfuciusz-békedíj első kitüntetettje Lien Csan, Tajvan korábbi alelnöke, s a nacionalista Kuomintang párt tiszteletbeli elnöke lesz. Nyolc jelölt közül választották ki, akik között olyan neves személyiségek vannak, mint például Bill Gates amerikai milliárdos, Nelson Mandela volt dél-afrikai és Jimmy Carter volt amerikai elnök, Mahmud Abbasz palesztin elnök és a pancsen láma, a tibeti buddhista vallás második számú vezetője. Közülük néhányan már megkapták a Nobel-békedíjat, vagy jelölték őket erre az elismerésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Euobserver: Négyen meghaltak nem sokkal a Szputnyik V beadása után

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni