szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az arab világban zajló forrongás hatására vasárnap Szuleimáníja észak-iraki városban több százan vonultak az utcákra, hogy helyi vezetők elbocsátását követeljék.

A zavargásban legkevesebb 48 személy megsebesült. Egy kórházi illetékes elmondta, hogy 19 rendőrt, illetve biztonsági embert is beszállítottak a város gyógyintézeteibe. A sérültek közül 11-nek lőtt sebei vannak. A tömeg korrupcióellenes jelszavakat harsogva a Kurdisztáni Demokratikus Párt székházához vonult, amikor a rendőrök a levegőbe lőttek. Ezen a helyszínen csütörtökön ketten haltak meg a tiltakozók és a rendfenntartó erők összecsapásában. 

Fegyveresek megtámadtak és felgyújtottak egy helyi televíziós állomást, amely a tüntetésekről tudósított. Az iraki kormány eközben olyan döntést hozott, hogy minisztereket küld azokba az országrészekbe, ahol tiltakozó megmozdulások kezdődtek, hogy a tárcavezetők igyekezzenek csillapítani a korrupció és az élelmiszerhiány miatti népharagon. 

Megfigyelők szerint Irakban a központi kormányzatot - legalábbis egyelőre - nem  bírálják az emberek, a tiltakozó akciók helyi vezetők ellen irányulnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban

A korlátozások ellen tüntettek Amszterdamban