szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok közvetlen versenyben áll Kínával a globális befolyásért, és fennáll a veszély, hogy veszíteni fog - jelentette ki szerdán a szenátus külügyi bizottsága előtt Hillary Clinton külügyminiszter, a külföldi segélyezés mértékének fenntartása mellett érvelve.

Az amerikai diplomácia vezetője mindössze néhány héttel Hu Csin-tao kínai elnök washingtoni látogatása után fogalmazott ilyen élesen, amelynek során a világ két vezető gazdasági hatalma között jelentős megállapodások születtek. "Versenyben állunk a befolyásért Kínával" - jelentette ki Clinton. - "Tegyük félre a humanitárius és jótékonysági segélyeket, amiben hiszünk. Beszéljünk a puszta reálpolitikáról. Versenyben állunk Kínával" - mondta Clinton, aki Hu január közepén tett látogatása előtt még úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és a Kína közötti viszony "pozitív, együttműködésen alapuló és átfogó", s üdvözölte azt a tényt, hogy a távol-keleti óriás emelkedő hatalom.

A nyersanyagokban gazdag csendes-óceáni térségben zajló amerikai-kínai versengést hozva fel példának Clinton megemlítette, hogy az Exxon Mobil hatalmas gázmezőre bukkant Pápua Új-Guineában, amelynek feltárását megkezdte. A térségbeli befolyásra pályázó Kína közben a miniszter szerint azt vizsgálja, hogy hogyan tudna "mögénk és alánk kerülni".

Clinton emellett azzal vádolta meg Pekinget, hogy a Fidzsi-szigeteken egy diktatórikus rendszert támogat. A washingtoni külügyminisztérium azt tervezte, hogy az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség irodát nyit az országban, ám a republikánusok vezette képviselőház egy múlt hónapi határozatával ezt meghiúsította. A szövetségi alsóház a külföldi segélyezés jelentős leépítését szorgalmazza, beleértve azt a 21 millió dollárt is, amelyet az óceán emelkedő szintje miatt veszélyeztetett szigetek megsegítésére szántak volna. Clinton elmondta, hogy a kínai vezetés Pekingbe invitálta a kis szigetországok vezetőit, ahol "jól tartotta" őket.

"Nagy a támogatottságunk a csendes-óceáni térségben. Sok kis ország velünk szavazott az ENSZ-ben, ők Amerika rendíthetetlen szövetségesei, akik osztoznak értékeinkben. És ők, másokkal ellentétben elhiszik, hogy süllyednek" - mondta Hillary Clinton. A miniszter hangsúlyozta, hogy a külföldre irányuló segélyezés nem pusztán humanitárius és erkölcsi alapon fontos, de stratégiai fontossággal bír Amerika globális befolyásának szempontjából is.

"Ha valaki úgy gondolja, hogy az ezekben az ügyekben történő visszavonulásunk lényegtelen a világban elfoglalt vezető helyünk megőrzésében, ahol Kínával és Iránnal versengünk, akkor téves az elképzelése" - mondta. Az Obama kormány az elmúlt évben jelentős erőfeszítéseket tett térségbeli kapcsolatrendszerének - beleértve a katonai kapcsolatoknak - a megerősítése érdekében. Ezt főleg a kelet-ázsiai országok megelégedéssel fogadták, mert aggodalommal tölti el őket a kínai befolyás növekedése és a Dél-kínai-tengerben található, vitatott hovatartozású szigetekre támasztott igénye.

Washington ugyanakkor kiegyensúlyozott viszonyra törekszik Pekinggel, mert a két nagyhatalom egyaránt érdekelt a globális stabilitásban és szoros gazdasági szálakkal kötődik egymáshoz. Kína 1160 milliárd dollárnyi amerikai állampapírral rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal

Nagyon rosszul állnak a magyarok a szűrővizsgálatokkal

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk