szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Líbia eleget tett minden kötelezettségének a csütörtökön elfogadott ENSZ-határozattal szemben - közölte szombaton az ország külügyminisztere, miközben az előző nap bejelentett tűzszünetet a gyakorlatban nem sikerült életbe léptetni.

Músza Kusza közölte, hogy Líbia a tűzszünet bejelentése után azzal a kéréssel fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, hogy küldjön megfigyelőket a fegyvernyugvás ellenőrzésére. A BT 1973-as számú határozata a támadó hadműveletek leállítását és azonnali tűzszünetet ír elő, s repülési tilalmat hirdet Líbia légterében. Megsértése esetén felhatalmazza a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a polgári lakosság védelmében. Az al-Arabija hírtelevíziónak nyilatkozva Músza Kusza közölte, hogy a líbiai kormány szeretné bebizonyítani szavahihetőségét, és azt, hogy tartja magát a BT-határozathoz. A felkelők parancsnoka, Kalifa Heftir kijelentette, hogy "őket nem érdekli a tűzszünet, mert Kadhafi blöfföl". "Kadhafi soha sem mondott igazat.. Az egész világ tudja, hogy Moammer Kadhafi egy hazug. Ő, a gyerekei, a családja és mindenki, aki vele van, hazug" - mondta egy sajtótájékoztatón Bengáziban.

Kalifa szerint Kadhafinak "le kell tennie a fegyvert, és meg kell adnia magát a líbiaiaknak, ami jobb lenne, mintha a külföldi erőknek adná meg magát". Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl ugyancsak kijelentette, hogy a Bengázi ellen reggel indított támadás a BT-határozat "kirívó bizonyítéka". Az al-Dzsazíra hírtelevízió szerint a támadásban 26-an vesztették életüket. A líbiai állami hírügynökség szerint Tripoliban a külföldi bombázásra készülve állampolgárok tömegei gyűltek össze a valószínű célpontok körül, hogy élő pajzsként óvják őket. Olaszország kérte, hogy a nemzetközi katonai akció műveleti központját helyezzék Nápolyba. "Kértük, hogy a koordinációs központ Capodichinóban legyen Stuttgart helyett" - mondta Franco Frattini külügyminiszter.

Capodichinóban van Nápoly repülőtere. Olaszország összesen hét légitámaszpontot ajánlott fel a műveletekhez. A külügyminiszter a 2008-ba megkötött olasz-líbiai barátsági szerződésről azt mondta, hogy az "de facto" fel lett függesztve az elmúlt hetekben. A szerződés megtiltja Olaszország területének igénybevételét Líbia ellen irányuló bármiféle hadművelethez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

77 koronavírusos beteg hunyt el

77 koronavírusos beteg hunyt el