szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz Távol-Keleten nincs veszély a japán Fukusima atomerőmű problémái miatt, a sugárzás a normának megfelelő, és orosz atomtudósok szerint az erőműből a tengerbe szivárgó sugárszennyezett víz miatt sincs ok az aggodalomra.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma mindennap, moszkvai idő szerint reggel közzéteszi a térségben mért adatokat, s ezek szerdán is a megszokott értékeket mutatták. Az orosz Távol-Keleten a japán földrengés kezdete óta vizsgálják a Japánból érkezett személyeket és árukat, a kikötőkbe befutó hajókat és azok rakományát és a kihalászott halakat is. Az eddigi közlések szerint csupán néhány alkalommal mértek olyan értéket, amely csekély mértékben meghaladta a szokásost. A térségben jelenleg több mint 630, részben mozgó laboratórium méri folyamatosan a sugárzási értékeket, egyebek között a levegőben is, a Föld felszínétől különböző távolságokra és a tenger vizében.

A Komszomolszkaja Pravda című lap a a tengerbe folyó sugárszennyezett víz ügyében megkérdezte Rafael Arutyunjant, a nukleáris energetika biztonságos fejlesztésének problémáival foglalkozó intézet igazgatóhelyettesét, aki elmondta: a tengerben mindig volt, és lesz is radioaktivitás, a megengedett értékek messze vannak a veszélyestől, és egyelőre messze nem mutatkozik olyan koncentráció, hogy az veszélyes lehetne az emberre.

A tudós elmondta: az erőműből a tengerbe folyó víz szennyezettségére vonatkozó különféle közzétett értékekkel teljesen feleslegesen rémítettek meg mindenkit. Az orosz szakértők számításai szerint az a víz akár iható is, nem veszélyesebb semmivel a természetes háttérsugárzásnál; a tenger ráadásul fel is hígítja.

Kedden Leonyid Bolsov, az intézet igazgatója fejtette ki: az orosz szakértők úgy látják, hogy a Fukusima erőműben bekövetkezett károsodásokból eredő sugárszennyezés messze elmarad a csernobili katasztrófáétól, mivel Japánban nem robbant fel egyetlen reaktor sem, így a radioaktív kiszóródás sem lehet olyan mértékű, mint a ma Ukrajnához tartozó Csernobilban 1986-ban bekövetkezett balesetnél.

Gennagyij Onyiscsenkónak - aki a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője s egyben Oroszország tiszti főorvosa - más a véleménye. Igaz, hogy ő orvos és nem atomkutató. Szerinte a Fukusima erőműben bekövetkezett balesetek máris nagyobb kárt okoztak a környezetben, mint Csernobil, csak ez ma még nem látszik, mert a szennyezés jelentős része a Csendes-óceánba kerül. "Meg kell azonban érteni, hogy a világon felhasznált élelmiszer-fehérje mintegy 40 százalékát ott halásszák ki, és ma még lehetetlen kiszámítani, hogy a történtek milyen hatással lesznek hosszú távon" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Japán: 25 millió tonna törmelék maradt a cunami után

Sikerült ugyan megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását egy repedésből a megsérült japán atomerőműnél, de ezzel nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba – közölte szerdán a japán atomipari biztonsági ügynökség. Közben összesítették a romok mennyiségét is.

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Tíz fok sem lesz szerdán, keleten havazás is várható

Lehet-e kétféle vakcinával oltani egy embert?

Lehet-e kétféle vakcinával oltani egy embert?

Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását

Roubini szerint könnyen lehet, hogy a stagfláció jelenti majd a közeljövő legnagyobb kihívását