szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött csütörtökön a sérült Fukusima-1 japán atomerőműtől 6 kilométerre egy faluban a kereső-kutató művelet, amelyben 300 rendőr vesz részt.

Az alakulat  speciális védőruhát viselő tagjai tüzetesen átvizsgálják Namie falu területét. A települést a március 11-én történt földrengést követő szökőár eltörölte a föld színéről. A romokban álló települést eddig még nem kutatták át, és a hatóságok szerint az erőmű 10 kilométeres körzetében hozzávetőleg ezer embernek veszett nyoma.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a 12 legsúlyosabban érintett prefektúrában 13 ezer 349-en haltak meg a természeti katasztrófában, az eltűntek száma pedig 14 ezer 867. A legtöbben Mijagi, Fukusima és Ivate prefektúrákban vesztették életüket. Teljesen vagy részlegesen 150 ezer épület dőlt romba.

A japán kormány számításai szerint a természeti csapás által okozott anyagi kár értéke meghaladja a 308  milliárd dollárt. Ehhez jön még a Fukusima-1 atomerőműben bekövetkezett katasztrófa miatt keletkezett 133 milliárd dollárnyi veszteség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Toshiba tíz év alatt szerelné le a fukusimai erőmű reaktorait

A Toshiba vállalat tíz év alatt leszerelné a Fukusima-1 atomerőmű négy megsérült reaktorát - közölték pénteken a cég javaslatát ismerő atomipari források. A javasolt időtartam jóval rövidebb a Three Mile Island atomerőmű felszámolására fordított időnél, a balesetet szenvedett amerikai üzem leépítése ugyanis 14 évet vett igénybe.

MTI / hvg.hu Világ

Újabb 7,1-es földrengés Japánban

Újabb erős, 7,1-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Japán északkeleti részét, aminek következtében a hatóságok szökőárriadót rendeltek el.

Nagyítás

Eltűnt az élet a fukusimai erőmű közeléből – Nagyítás-fotógaléria

A hetvenezer fős Odaka városa volt a legközelebbi település a megsérült fukusimai erőműhöz. A nukleáris baleset után teljes lakosságát evakuálták, Odaka Pripjatyhoz hasonló szellemvárossá változott. Életnek szinte nyoma sincs az utcákon, nem is valószínű, hogy a lakosság egyhamar visszatérhet a radioaktív sugárszennyezett területre. David Guttenfelder, az AP hírügynökség fotósa a romeltakarítást végző katonákkal járta be a kihalt területet.

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Az Opel retró villanyautóként támasztotta fel a legendás Mantát

Az Opel retró villanyautóként támasztotta fel a legendás Mantát

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát