szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aláírta csütörtökön Bassár el-Aszad szíriai elnök az arab országban csaknem ötven éve érvényben lévő szükségállapot megszüntetését kimondó törvényt - jelentette az állami tv.

Az intézkedés célja, hogy kifogja a szelet a Szíria több városában hetek óta tiltakozó kormányellenes tüntetők vitorlájából.

A tüntetők egyik legfőbb követelése a szükségállapot feloldása volt. A politikai engedmények ellenére több városban folytatódik a tiltakozás, sokan Aszad távozását követelik, mint mondják, nem elégednek meg látszatreformokkal. Az arab ország korábbi alelnöke a szíriai elnök hatalmának megdőlését jósolta egy csütörtökön megjelent interjúban. Abdel-Halim Haddam - aki 20 éven át volt az arab ország alelnöke, mielőtt 2005-ben Párizsba emigrált - azt mondta, szerinte a hadsereg be fogja szüntetni Aszad támogatását, "véget vetve annak a vallási viszálynak, amelyet Aszad és családja szít". Az Aszad-família a síita muszlim alavita kisebbség híve - az elnök alavitákat ültetett a biztonsági szervek élére -, miközben a lakosság túlnyomó többsége szunnita muzulmán.

©

Hírek szerint a hivatali évei alatt meggazdagodott Haddam közreműködött abban, hogy fegyverekhez jussanak az ellenzékiek az ország északnyugati részén fekvő tengerparti városban, Bánjászban. A volt alelnök tagadta ezt a vádat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban