szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Japán földrengés és cunami sújtotta északi körzetébe látogatott szombaton a kínai miniszterelnök és a dél-koreai államfő, hogy kifejezze együttérzését és támogatásáról biztosítsa az újjáépítési erőfeszítéseket.

A japán miniszterelnökkel tartandó vasárnapi hármas csúcstalálkozó előtt előbb Ri Mjong Bak dél-koreai elnök, majd Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő kereste fel Japán északi részét.

Kína és Dél-Korea egyaránt bírálta azokat az intézkedéseket, amelyeket Tokió a márciusi földrengés nyomán megsérült fukusimai atomerőműben keletkezett vészhelyzet elhárítása érdekében hozott, különösen azt, hogy a reaktorrobbanás elkerülése érdekében sugárszennyezett vizet bocsátottak az óceánba. Japán részről azt remélik, hogy a csúcstalálkozón sikerül elsimítani a nézeteltéréseket.

Így tört be a cunami a fukushimai erőműbe.
©

Szendaiban, a földrengés és a szökőár által legjobban sújtott Mijagi kormányzóság székhelyén Ri Mjong Bak dél-koreai államfő, miután megemlékezett az áldozatokról, kijelentette: hazája minden tőle telhetőt megtesz Japán segítése érdekében.

Ven Csia-pao, akinek kormánya a sugárszennyezéstől tartva korlátozta japán élelmiszerek importját, a prefektúra egy másik városában, Natoriban arról beszélt, hogy Peking kész visszatérni a japán mezőgazdasági és egyéb termékek beviteléhez, ha azok megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

A három vezető politikus a kelet-ázsiai térség fő gazdasági hatalmainak évente szokásos találkozóján vesz részt Japánban. Tárgyalásaik középpontjában a reaktorbiztonsággal és a márciusi katasztrófa következményeinek enyhítésével összefüggő kérdések állnak.

Eltűnt az élet a fukushimai erőmű közeléből - Nagyítás-fotógaléria
©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Japán sugárszennyeződés: Magyarországon nincs kockázat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a jelenlegi meteorológiai viszonyok miatt az esetlegesen a levegőbe kerülő szennyeződés Japán térségében marad, a következő 5-7 napban pedig nagy valószínűséggel az óceánba kerül.

MTI Világ

Zárt övezet a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzete

A tiltó rendelkezés pénteken 0 órakor lép életbe. Ettől kezdve hatósági engedély nélkül nem szabad belépni az övezetbe. A rendelkezés megszegőit megbüntetik, de ennek módjáról és mértékéről még nem tettek említést az illetékesek.

MTI Világ

Fukusima: lemond az atomerőművet üzemeltető Tepco elnöke

Simizu Maszataka a Jomiuri, a Tepco vezetője lemond: ezzel vállalja a felelősséget a március 11-i földregés és szökőár következtében a fukusimai erőműben bekövetkezett nukleáris válsághelyzetért, illetve annak kezeléséért.

MTI Világ

ENSZ: még több Csernobilra kell felkészülni

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára egy szerdai kijevi konferencián azt mondta, hogy a világnak még több csernobili és fukusimai nagyságrendű nukleáris balesetre kell felkészülnie, s ez a nemzetközi együttműködés minőségileg új szakaszát követeli meg.

Kult

Hirosimától Fukusimáig: művészet az életért

Két hónapja, 2011. március 11-én az egész világot megrázta a Tohoku Kanto nevű földrengés és az azt követő, a Csendes-óceán felől érkező cunami híre, amely Japán északkeleti részén pusztított. A Fukusima tartományban található Fukusima Daicsi 1. atomerőmű komoly károkat szenvedett. Csernobil tragédiája után újabb atomkatasztrófa fenyeget, amely mély sebeket tép fel Honsú szigetének történelmében. A Műértő cikke.

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

Átlépte a 25 ezret a koronavírus magyar áldozatainak száma, 3706 új fertőzöttet azonosítottak

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Díjat kapott Horvát Lili filmje Clevelandben is

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből