szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több száz határőrt ítéltek hét évig terjedő börtönbüntetésre hétfőn Bangladesben, mert 2009-ben szembeszálltak a kormánnyal.

A lázadás, amelyben 74 embert - többségükben feletteseiket - öltek meg, két hónappal azt követően robbant ki, hogy a hadsereg átadta a hatalmat Sejk Haszina Vazed miniszterelnök újonnan megválasztott kormányának.

A határőrök 2009 februárjában egy fővárosi éves gyűlésükön lázadtak fel a megkülönböztetések - egyebek között a fizetésben megmutatkozó különbségek - ellen, valamint a jobb szolgálati feltételek megteremtéséért. A zendülők lövöldöztek, utakat zártak le, és megfenyegették tisztjeiket, akik ennek hatására elmenekültek otthonukból, irodájukból. A halottak között ötvenhat parancsnok volt, maga a határőrség főparancsnoka is.

Banglades a világ egyik legszegényebb országa, ahol igen törékeny a demokrácia, és a rendszeres áradások miatt alacsony a gazdasági fejlődés üteme. Azóta, hogy Banglades 1971-ben kivívta függetlenségét Pakisztántól, a hadsereg 21 államcsínyt támogatott.

Rafikul Iszlam vezérőrnagy, a határőrség jelenlegi parancsnoka elmondta, hogy a bíróság hétfőn 108 határőrt hét éves börtönbüntetésre ítélt, további 549-et pedig négy hónaptól hat évig terjedőre. Több száz további vádlott áll majd még a zendülések kivizsgálásában illetékes különleges bíróságok elé.

A hadsereg elégedetlen azzal, ahogy Haszina kormányfő a lázadás okozta válságot megoldotta. A kormány tárgyalásokba bocsátkozott a zendülőkkel, és végül amnesztiát ajánlott nekik. A kormány később érvénytelenítette ezt az ajánlatát, mert több tucatnyi holttestet találtak tömegsírokban és csatornákban. Haszina azt ígérte, hogy igazságot szolgáltat az áldozatok családjainak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus

A nézőtér üres, de a pályákon és a sport közösségi oldalain tovább mérgez a rasszizmus

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is

Hűvösnek, borongósnak ígérkezik a csütörtök is