szerző:
MTI/Új Szó
Tetszett a cikk?

Ebed (Obid) nem szerepel az új szlovákiai kisebbségi helységnévlistán, holott a magyarok aránya ebben a faluban 88 százalék - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán. "Egy banális adminisztratív mulasztás miatt nem kerültünk be a jegyzékbe" – állítja Nagy Tibor, a község polgármestere. "Nem Ebed az egyetlen település, amely lemaradt a listáról" – ismerte el Szalay Zoltán jogász, a kormányhivatal munkatársa.

Az Érsekújvári járásban lévő Ebed 1999-ben lett újra önálló. A falu 1976 és 1999 között Párkányhoz (Stúrovo) tartozott. 1999-ben fogadták el a kisebbségi nyelvtörvényhez tartozó kormányrendeletet, amely meghatározza azon községek körét, ahol hivatalosan lehet használni a kisebbségi nyelveket. Ez a rendelet az 1991-es népszámlálás adataiból indult ki. Mivel Ebed 1991-ben még nem volt önálló, 1999-ben nem voltak adatok a nemzetiségi megoszlásról, ezért nem kerülhetett fel a listájára.

A 2001-es népszámlálás után viszont nem módosították a rendeletet. 2011-ben a kormány módosítani akarta a törvényt úgy, hogy az utolsó népszámlálás (2001) és 15 százalékos nyelvhasználati küszöb alapján adhasson ki új rendeletet, de a parlament végül úgy fogadta el a törvényt, hogy 2021-ig lehetetlenné tette az új rendelet kiadását.

"Törvénymódosításra lenne szükség, hogy Ebed felkerülhessen a listára" – tájékoztatott Szalay Zoltán.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a település a hivatali írásos érintkezésben és az önkormányzati üléseken sem használhatja a magyar nyelvet, a magyar helységnévtáblát sem tehetik ki - olvasható az Új Szóban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

És akkor a kormány azt kérte, hogy a lakásfelújításról adjanak számlát

És akkor a kormány azt kérte, hogy a lakásfelújításról adjanak számlát

366 forintba is került egy euró

366 forintba is került egy euró